1. Как да го облекчим?

 

Чаша кафе и аспирин облекчават махмурлука, съветват ни специалистите. 


 
Според тях кофеиновата напитка е по-ефективна от алтернативни методи, като консумация на мед, сурово яйце и други.
 
Ефективността на кафето и аспирина се дължи съответно на кофеина и противовъзпалителните съставки, които реагират с етанола в алкохола и по този начин му противодействат в организма.
 
Полученият при разграждането на етанола ацетат причинява неприятното главоболие. Нивото на ацетата е най-високо четири часа след консумацията на алкохол и именно тогава е най-целесъобразно да се вземат мерките срещу махмурлука.
 
Срещу него е важно да се приемат и достатъчно течности. Пиенето на вода, плодови сокове и богати на електролити течности, като подсолени маринати, супи, бульони, възстановява водния баланс в организма.
 
Препоръчително е и да се избягват тежки, мазни и пикантни храни, които могат да раздразнят стомашната лигавица.
 
 

2. На какво се дължи махмурлукът?

 
Обезводняването е една от причините. Алкохолът е мощен диуретик и е основен фактор за учестена диуреза, отделяне на урина. Диуретичните свойства на спиртните напитки се дължат на индиректното им влияние върху хипофизата и хипоталамуса, освобождаващи хормона вазопресин, който има централна роля в контрола над образуването и отделянето на урина. Потискането му води до увеличаване отделянето на течности.
 
Когато загубата на течности чрез урината не се компенсира с прием на достатъчно вода, организмът се обезводнява, а дехидратацията води до главоболие, световъртеж, непоносимост към светлина и силен шум.  
 
Гаденето и повръщането и болките в корема се провокират от възпалението на лигавицата на стомаха, причинено от алкохола. Освен това той забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане. 
 
Алкохолът влияе и на фазите на съня, което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма. 
 
NEWS_MORE_BOX
 

3. Как да се предпазим от махмурлука?

 
  • Най-важната препоръка - не прекалявайте с количеството алкохол. Консумирайте напитките бавно и умерено.

 

  • Не смесвайте различни видове алкохол.

 

  • Не консумирайте алкохол на гладен стомах. Хапването, особено на по-мазни храни, забавя  абсорбцията му в стомаха. Така организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането му.

 

  • Поемайте течности. Пиенето на много вода и плодови сокове, освен че предпазва от обезводняване, действа стабилизиращо на нивото на кръвната захар.

 

  • И нека не забравяме, че под умерен прием на алкохол се има предвид не повече от 340 мл бира, 143 мл вино или 43 мл концентрат на денонощие.