Високият холестерол днес е често срещан. Засяга възрастни и, уви, все по-млади. Високият холестерол се дължи основно на две причини: ограничена физическа активност и повишена консумация на съдържащи го храни


Намира се в храните от животински произход – месо и млечни произведения. И въпреки че е необходима на клетките субстанция, прекомерното му количество, е всеизвестно, е вредно за сърдечносъдово здраве. Холестеролът има ужасното качество да се натрупва в артериите и да ограничава кръвообращението, а това означава по-малко кислород и хранителни вещества за тъканите и опасни задръствания на съдовете.


Високият холестерол се приема за рисков фактор за появата на сърдечносъдови инциденти, каквито са инфарктът и инсултът.Холестеролът се измерва в общ, LDL и HDL. LDL е "лошият" холестерол. Това са липидите с ниска плътност, които представляват големи молекули. HDL са липиди с ниска плътност, те са малки по размери и имат свойството да обират и извеждат лошия холестерол от кръвта, заради което се означават като „добър холестерол“.


Нормалните стойности на холестерола след 20-годишна възраст са съответно: общ между 125 и 200 mg/dL, LDL до 100 mg/dL, за мъже и жени, и HDL над 40 mg/dL за мъжете и над 50 mg/dL за жените.


Високият холестерол може да се коригира чрез предписание на статини. Преди да се стигне до медикаментозна терапия обаче следва да се предприемат някои промени в начина на живот. Какви са те? На първо място да се повиши двигателната активност. Целесъобразно е да се въведе умерено физическо занимание по 20 минути дневно четири пъти седмично. Тази промяна в рутинните ежедневни дейности е достатъчна, за да даде тласък на любовта към спорта и движението.


Една от стъпките, които трябва да се предвидят, е спирането на цигарите


Следващата е да се промени хранителният режим, като се отстранят от менюто всякакви пържени храни, продукти, съдържащи захар и мазно месо. Тях можете да замените с други, които биха имали благоприятен ефект върху сърдечносъдовото здраве.


Въведете между 5 и 10 г разтворими фибри на ден в храненето си, които може да осигурите чрез консумация на овесени ядки, кафяв ориз и др. Фибрите имат свойството да извеждат холестерола.


Включете в менюто си риба – по 100 г два пъти седмично е здравословният модел. Омега-3 киселини в мазните видове като сьомга, херинга, скумрия, пъстърва и риба тон могат да подобрят стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта.


Редовната консумация на ядки и семена също се отразява благоприятно на тези показатели. Това се дължи на наличните в тях ненаситени мазнини, омега-3, фибри, витамин Е и фитостероли. Необходимо е обаче да се ограничавате до 30 г ядки на ден, тъй като те се много калорични и в по-големи количества биха навредили на режима ви.


Проучване измежду 40 000 японци намира, че пиещите повече от 5 чаши зелен чай дневно са с 26% по-нисък риск да загинат от инфаркт или инсулт. Според учените този ефект на зеления чай се дължи на катехините в него, които възпрепятстват образуването и абсорбцията на холестерол.

 

Половин порция на ден бобови култури като боб, леща, грах и фъстъци, които са богати на фибри, намалява с около 5% стойностите на лошия холестерол за 6 седмици. Такъв резултат е получен при мета-анализ през 2014 г. на 26 проучвания. 


Очаквайте продължение