Хората с диабет по време на редовния пазар за хранителни продукти трябва да се съобразяват със своето заболяване.

 

Това означава да се хранят правилно и да не прекаляват с консумацията на някои продукти, които биха могли да повишат кръвната им захар.


 

Много проучвания показват, че здравословното, балансирано хранене е един от най-добрите начини за контрол на кръвната захар и съответно диабета.

 

Според Шамера Робинсън - регистриран диетолог и асоцииран директор по хранене на Американската диабетна асоциация, не е необходимо човек да изключва любимите си храни от диетата, необходимо е едниствено постигането на баланс в храненето.

 

Един от начините е чрез метода на “диабетната чиния”. Той се изразява в разделянето на 23-сантиметрова чиния равно на две.

 

Едната половина се запълва със зеленчуци без нишесте като аспержи, брюкселско зеле, броколи, карфиол, зеленчуци, тиква или домати.

 

Другата половина се разделя на две хоризонтално - едната част се пълни с въглехидрати, като кафяв ориз, тортили, боб, плодове, мляко или кисело мляко, а другата с протеини, като яйца, тофу и постно месо като пиле и риба.

 

Преди пристъпване към пазар в хранителния магазин, човек може да се улесни като планира седмичното си меню.

 

Всеки може сам да направи свое индивидуално меню или за улеснение да използва шаблон за планиране на храненията като този показан от Американската диабетна асоциация.

 

След като човек изготви своя план е добре да има списък с продукти, който да следва в магазина, за да не се изкушава от такива, които не биха повлияли добре на неговото здраве. Това би оптимизирало времето за пазар и намалило вероятността от закупуване на вече налични в дома продукти.

 

Съсредоточаването върху закуската, обяда и вечерята е естествено, но и леките закуски между храненията са важни. Те могат да бъдат най-различни - неосолени ядки, плодове зеленчуци и други.

 

Най-важно при пазара за диабетици е да се гледат етикетите на пакетираните храни, за да не се правят излишни покупки, които биха могли да повлияят кръвната захар.

 

Основните продукти, с които хората трябва да се снабдят са пресни продукти и такива от охладените секции. Най-важните са сезонните зеленчуци, някои плодове, месо, птици и риба.

 

При диабетици консултацията с диетолог би могла да бъде от голяма полза, тъй като той може да изготви индивидуален план спрямо всеки човек, неговите желания, нужди и бюджет.

 

Източници:

https://www.webmd.com/diabetes/features/diabetes-grocery-shopping