Махмурлука е състояние, в което се изпитват силно неприятни физиологични и психологични последствия след поглъщането на етанол, намиращ се във вино, бира и други алкохолни напитки. Главоболие, световъртеж, гадене, умора, замаяност, нарушена концентрация, сухота в устата, стомашно-чревни разстройства, липса на апетит, депресия, потене, свръхчувствителност и тревожност. Това са само някои от симптомите на махмурлука. Съществува само един сигурен начин за предотвратяването им и това е да се пие разумно, нечесто и в ограничени количества.
 
Ако този съвет е закъснял и махмурлука вече е факт, същуствуват някои стъпки за облекчаване на симптомите му след събуждане, иначе могат да продължат до 24 часа. 
 
Най-тежките симптоми – гадене, главоболие и световъртеж могат да се облекчат бързо с аспирин или ибупрофен. След прием на твърде много алкохол имунната система е подложена на силен стрес, което води до отделянето на огромни количества цитокини в кръвта – те се сочат за отговорници за гаденето и главоболието. Най-често те са интерлевкините IL-10 и IL-12, както и гама интерферон. Циклооксигеназните инхибитори, каквито са аспирина и ибупрофена потискат действието им върху централната нервна система.
 
Те обаче не бива да се приемат на празен стомах – отделените стомашни киселини и самата ацетилсалицилова киселина (аспирина) могат да раздразнят стомашната лигавица, което само ще усили гаденето и дискомфорта. Апетита е силно потиснат в следствие на алкохолното натравяне, но трябва да се поеме твърда храна или симпотмите ще се влошат.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Силния глад може да накара мнозина да посегнат към сладки храни и захари, но приема им в това състояние води до допълнителен дисбаланс на кръвната захар и могат да доведат до усилване на отпадналостта и дори припадък. Препоръчва се изяждането 1-2 плода, най-добре – ябълка и банан. Те ще нормализират стомашното съдържимо: ябълката ще допринесе с фибри и вода, които облекчават храносмилателната система и започват нормализиране на водния обмен, а банана ще допринесе с много полезни витамини и минерали, загубени при алкохолната интоксикация. 
 
Ако плодове не са налични, може да се приме друга храна, съдържаща най-вече желязо и фолиева киселина, за възвръщане на енергията. При по-стабилен апетит може да се консумира почти всяка храна, но в минимални количества. Съветва се избягването на мазнини и храни със силен аромат или лютивост – могат да доведат до смущения и внезапно повръщане. 
 
Не бива да се пият течности, в никакъв случай - алкохол, може би 2-3 глътки вода изпити бавно. Ако не са налични стомашни болки може да се изпие спортна напитка с възстановяващ ефект върху електролитния баланс или рехидратираща домашна напитка –  непълна супена лъжица захар и чаена лъжица сол, разтворени в около литър вода, пие се на малки глътки в рамките на два-три часа.
 
Кафето и цигарите влошават дехидратацията и главоболието, препоръчва се избягването им.