Без значение от вида им, всички алкохолни напитки съдържат една и съща молекула, която оказва влияние на мозъка – етанол. 
 
Етанолът забавя мозъка, като се свързва два вида рецептори – GABA и NMDA. GABA има свойството да потиска поведението, затова, когато етанолът се свърже с тези рецептори, се забавят съобщенията на нервните клетки. Това ни успокоява, релаксира и води до по-лековато поведение от обичайното. 
 
Етанолът блокира и NMDA рецепторите, което е причина за чувство на умора и може да попречи на паметта. Колкото по-голямо е количеството етанол, толкова по-малко се очаква да помним. 
 
Същевременно етанолът води до синтез на стимулантите норепинефрин, адреналин и кортизол, които водят до еуфорично усещане. 
 
Колкото повече алкохол консумираме, толкова повече се учестява сърдечният ритъм. Въздушните пътища се отварят и изпращат повече кислород към мозъка, вследствие на което сетивата се засилват. 
 
В мозъка се освобождава и веществото, което води до приятни усещания – допамин. Затова алкохолът често ни кара да взимаме грешни решения. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Етанолът също така се пречи на необходимата енергия да достигне до мозъка, за да може той да работи на „пълни обороти“. Това вреди на процесите, свързани с мисленето
 
От друга страна, етанолът възпрепятства други хормони. Типичен пример е антидиуретичният хормон, което е причина да се появи усещането за учестена нужда от уриниране
 
Забавят се и други части на мозъка, които са отговорни за движението на мускулите
 
Повече за начина, по който алкохолът влияе на организма, може да научим от видеото на Reactions…