По какво се различава алергията към кофеин от непоносимостта към кофеин?

Може да бъде трудно, както за пациента, така и за неговия лекар незабавно да идентифицира кофеина като главна причина за оплаквания. Освен това, определянето на това дали се касае за хранителна алергия или за непоносимост може да бъде също толкова трудно. Някои важни нюанси могат да помогнат, за да бъде разбрана разликата между двете състояния.

 


При алергия към кофеин:

  • Имунната система реагира чрез освобождаването на IgE антитела;
  • Възниква кожен обрив, сърбеж, копривна треска;
  • В екстремни случаи може да се развие анафилаксия

При непоносимост към кофеин:

  • Възниква прекалено голяма чувствителност към ефектите на кофеина за потискане на аденозина и стимулиране на адреналина;
  • Може да се появят тревожност, безсъние, стомашно разстройство;
  • Състоянието може да бъде тревожно, но рядко е сериозно

Кога се наблюдава алергията към кофеин?

Кофеинова алергия се развива, когато имунната система неправилно идентифицира кофеина като вредно вещество. След това освобождава антитяло, наречено имуноглобулин Е (IgE) в кръвта, след което организмът отговаря с:

  • Възпаление;
  • Разширени кръвоносни съдове и тъкани;
  • Кожен обрив със сърбеж (пруритус), копривна треска (уртикария) или подуване (оток)

Кожните обриви са може би основният разграничителен белег между кофеинова непоносимост и кофеинова алергия. Други симптоми при алергия към кофеин включват:

  • Безпокойство;
  • Болка в гърдите;
  • Студена пот;
  • Замаяност;
  • Умора;
  • Главоболие;
  • Сърцебиене;
  • Болки в ставите;
  • Мускулни болки

За разлика от някои алергии, респираторните симптоми при алергията към кофеин не са чести. Хранителната непоносимост и алергията към кофеин могат да се проявят със симптоми от няколко минути до два часа. Въпреки това, при алергия към кофеин, тежестта на симптомите обикновено е свързана с това колко бързо се развиват.

 

Симптоми, които се развиват бързо, в редки случаи могат да прогресират до потенциално животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. При симптоми на анафилаксия е необходимо да бъде потърсена спешна медицинска помощ, ако симптомите се развиват прекалено бързо и се проявяват чрез:

  • Копривна треска;
  • Висока температура;
  • Затруднено дишане;
  • Подуване на лицето;
  • Учестен пулс;
  • Повръщане

Ако не бъде лекувана, анафилаксията може да прогресира бързо и да доведе до шок, кома, сърдечна или дихателна недостатъчност и фатален изход.

 

Какъв ефект има мухълът върху кафето на зърна за появата на алергична реакция?

Възможно е също някои гъбички върху обработени листа от кафе или чай да предизвикат алергична реакция, която не е свързана с кофеина. Много от тези гъби произвеждат спори, които тялото разпознава като биологични заплахи, особено ако човек има диагностицирана алергия към мухъл. Някои плесени също произвеждат токсини, наречени „микотоксини“, като охратоксин А, често срещан замърсител в храната.

 

В големи количества охратоксин А може да бъде вреден за здравето. Досега обаче повечето от доказателствата за вредата от него са получени при проучвания върху животни. Учените все още не знаят напълно какъв ефект има този токсин върху човешкото здраве. При животните се смята, че охратоксин А уврежда черния дроб, бъбреците, имунната система, мозъка и нервната система. Също така е свързан с рак и вродени дефекти.

 

Въпреки това, дори ако охратоксин А може да има тези ефекти при хората, няколко проучвания показват, че количеството, което повечето хора консумират, не е причина за безпокойство. В проучване от 2017 г. учените са изследвали продукти от хранителни магазини в САЩ за период от две години и са открили, че повечето храни и напитки нямат откриваеми количества охратоксин А. Най-високите нива са били намерени в:

  • Сушените плодове;
  • Зърнените закуски;
  • Зърнени храни за кърмачета;
  • Какао

Дори и от тези храни обаче е било стигнато до заключение, че рискът от негативни ефекти от токсина е пренебрежимо малък за повечето хора. Въпреки това, ако човек има алергия към мухъл, все пак може да реагира на малки количества охратоксин А и други микотоксини.

 

Ако човек реагира на кафе или чай (които също може да съдържат тези плесени), но не и на други източници на кофеин, е препоръчително човек да се изследва за алергия към мухъл. Тъй като микотоксините могат да бъдат намерени върху ядки, зърнени храни и други култури, може да се наложи лицето да ограничи консумацията на тези храни.

 

Референции:
1. Abrams EM, Sicherer SH. Diagnosis and management of food allergy
2. MedlinePlus. Caffeine in the diet
3. World Health Organization. Mycotoxins
4. Cleveland Clinic. Food problems: Is it an allergy or intolerance
5. Tognetti L, Murdaca F, Fimiani M. Caffeine as a cause of urticaria-angioedema