Сочна, сладка и малко киселка кайсията е смятана за полезен за сърцето плод, но и не само. Всеки, който е хапвал, плода е наясно, че се отразява благоприятно на храносмилателната система, но едва ли всеки си е дал сметка, че хапвайки кайсия, тя му носи успокоение и младост.


Кайсията допринася за получаването на летен тен, което се дължи на нейния специфичен цвят и богатство на бета-каротин. Наличието на витамин А, С и Е и дават качества на еликсир за кожата, а антиоксидантните им свойства предотвратяват лошия ефект на слънчевите лъчи и възпалителните процеси дали заради тях или светлината, без значение. Тоест, хапваме кайсия и си помагаме срещу образуването на бръчка. 


Антиоксидантните свойства не са от полза само за красотата на кожата, но и за младостта и здравето като цяло. Освен че забавят прецесите на стареене, подпомагат защитните сили на организма.Заради наличието на каротиноиди кайсиите са оранжеви, но те всъщност имат ефекта да укрепват очите и зрението.


Кайсиите са един от добрите източници на калий, необходим за електролитния баланс, от който зависят нормалните стойности на артериалното налягане – с това са особено полезни за сърдечносъдовата функция. Минералът участва в редици процеси в организма, като един от най-важните е да поддържа правилното функциониране на централната нервна система. Дефицитът на калий се отразява пагубно на паметта и работоспособността и човек се уморява много по-лесно и бързо. Кайсиите са богати на бор, който подпомага действието на витамин Д, калций, магнезий и фосфор.


Полезността им за червата идва от разтворимите и неразтворими фибри в тях. Разтворимите поддържат киселинността на стомаха и помагат за контролирането на кръвната захар и холестерола в кръвта – още една полза за сърцето, освен за метаболитните процеси. Неразтворимите подобряват перисталтиката на червата и поддържат здравето на микробиома, оттам и подпомагат имунитета.


Ако говорим за количества: 100 г сурови кайсии съдържат около 2 г диетични фибри, 50 ккал, но почти 10 г захари, което не е никак малко и съответно трябва да се внимава с количеството, което се консумира.


Близо 14 мг е калцият, над 10 мг - магнезият, 24 мг – фосфорът. Калият стига до 270 мг. Съдържат така също малко цинк, желязо, мед, селен и натрий.


Малко над 10 мг е витамин С, а витамин А – над 100 микрограма и бета-каротин над 1150 микрограма. В кайсиите има и малко количество витамин К – над 3 микрограма, както и витамини от В групата (тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6). Последните са и важните за нервната система. Витамин Е е от порядакъ на 90 микрограма.