Кайсиите са храна с богато съдържание на необходими за организма вещества, която може да бъде полезна и освежаваща лятна закуска. 
 
Кайсиите са чудесен източник на витамин А. Той е мастноразтворим витамин, който е полезен за клетъчната диференциация, зрението и развитието на плода при бременните жени. Този витамин е свързан и с функционирането на имунната система, както и с поддържане на здравето на кожата и лигавиците. 
 
Витамин А може да е полезен и в лечението на акне и кожни проблеми, подпомага и зрението, като намалява риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Свързва се също така и с поддържане здравината на костите. Този витамин е важен и за функционирането на нервната система
 
Кайсиите са богат източник и на диетични фибри, които са нужни за правилната функция на червата. Могат да помогнат също и за понижаване нивата на кръвното налягане, посочват експерти. В количеството от една чаша кайсии се съдържат приблизително 3 г фибри. 
 
Във вкусния летен плод може да се открие и важният витамин C. Той е антиоксидант и може да защити клетките от уврежданията, които свободните радикали причиняват. По този начин се намалява рискът от развитие на онкологични и други заболявания. Такива са остеоартит, хипертония и обичайната настинка. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сушеният вариант на плодовете също предоставя известни количества от витамина, но нивата му са значително по-високи в пресните кайсии. 
 
Калият е минерал, от който се нуждае всяка клетка, тъкан и орган, за да функционира правилно. Минералът, който може да се намери в значителни количества в кайсиите, е и електролит.
 
Калият се свързва още и с формирането на костите, понижаване на кръвното налягане и риска от инсулт.