Кафявият ориз съдържа омега-3 мастни киселини, фибри, протеини, пантотенова киселина, тиамин, ниацин, витамин В6, магнезий, фосфор, калий, цинк, манган и селен.


Поради многобройните хранителни вещества, които притежава, кафявият ориз има следните свойства:


1. Подобрява функционирането на нервната система


Кафявият ориз е полезен за правилното функциониране на мозъка и нервната система. Това се дължи до известна степен на присъствието на витамин В и някои важни минерали като манган и магнезий в кафявия ориз. Той съдържа и витамин Е, който играе важна роля в предотвратяването на мозъчните заболявания, причинени от окислително увреждане.

 

2. Подобрява качеството на съня

Кафявият ориз стимулира производството на хормона мелатонин, който насърчава естествения дълбок и спокоен сън. Той съдържа също витамини от група В, които спомагат за подобряване цикъла на съня. Оризът подобрява и качеството на съня чрез отпускане на нервите.

 

3. Предпазва от свободните радикали

Благодарение на наличието на селен и манган в кафявия ориз, се повишават нивата на два мощни естествени антиоксиданта в тялото: супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза, които предпазват организма от окисление и възпалителни процеси. Те имат свойството и да елиминират токсините от тялото и да възпрепятстват увреждането на ДНК.

 

4. Предотвратява запек

Кафявият ориз е отличен източник на неразтворими фибри, които подобряват движенията на червата и възпрепятстват запека. Той е по-добър избор, отколкото белия ориз, тъй като вторият е много беден на фибри и затова дори може да предизвика появата на запек. Така кафявият ориз е идеален и за намаляване на риска от затлъстяване, тъй като контролира апетита и подобрява метаболизма.

 

5. Подобрява здравето на сърцето

Кафявият ориз е богат на селен, полезен за сърцето. Консумирането му е свързано с намаляване на риска от запушването на артериите поради натрупването на плаки. Това пък намалява шанса от сърдечни заболявания като хипертония например.
 

Ползите от кафявия ориз не свършват дотук. Той е полезен за контролиране на диабета, предотвратяване болестта на Алцхаймер, контролиране нивата на холестерол, предотвратяване на рак, стимулиране на имунитета и подобряване здравето на костите.