Според изследване, проведено от екип от американски и шведски учени, треперенето от студ помага за активизирането на кафявата мастна тъкан и съответно, за понижаването на теглото. Резултатите от проучването са публикувани в медицинското списание "New england journal of medicine".
 

Специалистите напомнят, че освен подкожната бяла мазнина в човешкото тяло има и така наречената кафява мастна тъкан.
 

Кафявата мазнина всъщност представлява мастна тъкан с червеникавооранжев оттенък. В сравнение с другите мазнини в човешкото тяло,  тя е в много малки количества. Основната и най-важна функция на кафявата мастна тъкан е да топли тялото и да предизвиква изпотяване.
 

Известно е, че кафявата мазнина в областта на раменните лопатки у бебетата им помага да поддържат телесната си температура след раждането. Доскоро се смяташе, че само бебешкото тяло съдържа този вид мазнина. Направените проучвания показват  наличието на такава и при възрастните. Тя може да бъде открита след излагане на ниска температура.
 

Учените установили, че при стимулиране производството на кафява мазнина в организма на опитни мишки, гризачите не страдат от затлъстяване и са с по-малък риск от развитие на диабет тип 2.
 

Хората, които имат повече кафява мазнина, са по-слаби. Причина за това е, че кафявата мазнина се активира от студа и започва по-бързо да изгаря калории в сравнение с обикновената. Учените се надяват, че откритието може да доведе до разработването на метод за активиране на тази мазнина и постигане на допълнително изгаряне на калории без упражнения.
 
 
Според направените до този момент изследвания, 50 грама от максимално активната кафява мазнина могат да изгорят до 500 калории дневно.
 


Според специалистите, 50% от хората имат запаси от кафява мазнина в шията си, като жените имат повече от мъжете.  Когато хората треперят от студ, кафявата мазнина се активизира и започва да изгаря подкожните натрупвания по съвсем естествен начин.
 

 
За да докаже това, Свен Енербак от Университета на Гьотеборг, Швеция провел експериментално проучване.  24- ма доброволци били държани на студено за известен период от време, а след това били изследвани с позитронно-емисионен томограф.   Резултатите показали, активизиране на запасите  от кафява мазнина при всяко охлаждане на тялото. При затопляне на тялото се вижда, че кафявата мазнина не е активна.
 


 
Учените виждат в стимулирането на запасите от кафява мазнина нов подход към борбата с наднорменото тегло. Според тях, инжектирането на 50-100 грама клетки от кафява мазнина в тялото на човек ще помогне за ускоряване на метаболизма и по-бързото изгаряне на натрупаните „бели“ мазнини.