Консумацията на кафе може да предпази жените от шум в ушите – състояние, познато още като тинитус
 
Изследователите от Бригъм и Женската болница в Бостън, САЩ, наблюдават повече от 65 000 здрави жени, на възраст между 30 и 44 години за период от 18 години. Установява се, че по-голямата консумация на кофеин води до понижен риск от развитие на тинитус
 
Въпреки че има и регистрирани случаи на шум в ушите, те са ограничени сред жените, които консумират по-малко от 150 мг кофеин дневно. Резултатите сочат, че те са по-склонни да развият тинитус, в сравнение с тези, които консумират по 450 – 599 мг кофеин на дневна база. 
 
Учените обясняват, че връзката между кофеина и шума в ушите е неясна. Знае се обаче, че кофеинът стимулира централната нервна система и предишни проучвания показват, че има директен ефект върху вътрешното ухо. 
 
Учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се дадат някакви препоръки относно консумацията на кофеин и подобряването на симптомите на тинитус
NEWS_MORE_BOX
 
 
Проучване, публикувано в сп. Caffeine Research, установява, че прекомерната консумация на кофеин води до поява на симптоми като възбуда и чувство на тревожност, когато се пропусне обичайната „доза“. 
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в American Journal of Medicine.