Учени правят изследвания, за да разберат какви съединения в кафето могат да предотвратят състояния като деменция и болест на Паркинсон. По-голямата част от проучванията са фокусирани върху кофеина и някои от съединенията в кафето. Едно от тях, наречено Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT), е открито, че притежава антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Направени са и изследвания и в резултатите се показва, че има синергия между двата компонента, които предпазват мозъка от биохимични и молекулни промени.


Последното проучване цели да открие дали комбинацията от кофеин и това съединение води до по-добра защита на мозъка, отколкото всеки елемент по отделно. Изследователите твърдят обаче, че съставът на EHT е различен в различните видове кафе, както и че е важно да се определи подходящото количество и съотношение, така че приемащите напитката да не се кофеинизират, защото това пък може да има отрицателни последици за здравето. Авторите на изследването твърдят, че са необходими повече изследвания за определяне на оптималните дози на EHT и кофеина, т.е какво количество кафе е най-благоприятно.


Освен двата компонента, в кафето се открояват и други много важни съединения – фенилиндани, които се образуват по време на процеса на печене на кафето. Те са отговорни в голяма степен и за горчивия вкус на кафето. Учените казват, че колкото по-тъмно е кафето, толкова е по-голямо количеството на тези съединения.Фенилинданите потискат растежа на протеини, които са свързани с превенция от дегенеративни мозъчни заболявания. Двата вида протеини – амилоид бета и тау са отличителни белези на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Тъй като тези състояния прогресират, протеините стимулират производството на амилоидни плаки в мозъка.


Въпреки предимствата и положителни ефекти на кафето върху мозъка и възпрепятстването на деменцията и болестта на Паркинсон, не значи, че всеки трябва да започне да пие тъмно кафе. Изследователите твърдят, че според някои от проучванията по-малко изпечените зърна са с високи нива на други полезни съединения, които също носят ползи на тялото, но за тях се правят други изследвания.