Кафето подобрява функцията на малките кръвоносни съдове при здравите хора, сочи ново проучване. 
 
Японски учени набират 27 участници, възрастта на всички е около 20 години и никой от тях не пие редовно кафе. Те се съгласяват да консумират по две чаши кафе на ден, всяка от които съдържа по 30 мл от ободряващата напитка. 
 
Изследователите провеждат своето проучване по следния начин: един ден дават на участниците кофеиново кафе, а на следващия - безкофеиново. Участниците не знаят кога напитките им съдържат кофеин. Учените, които измерват кръвното налягане и притока на кръв на доброволците, след като изпият напитката, също не са осведомени.
 
Оказва се, че притокът на кръв е с 30% по-бърз в дните, когато участниците консумират кофеиново кафе. Това е много важно, тъй като е показател за начина, по който малките кръвоносни съдове работят. 
 
Установява се още, че кръвното налягане се повишава значително в „кофеиновите“ дни. Според изследователите обаче сърцето на участниците не започва да тупти по-бързо. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Измерват се също така и нивата на невротрансмитерите епинефрин, познат още като адреналин, и норепинефрин в кръвната плазма на доброволците. Анализът сочи, че нивата им са сравнително еднакви след консумацията и на двата вида кафе
 
Експертите от Университета на Рюкю в Окинава, Япония, обясняват, че резултатите могат да дадат нова представа относно начините, по които консумацията на кафе би могла да помогне на сърдечното здраве, дори да доведе и до нова стратегия за лечение на сърдечносъдови заболявания
 
Данните от проучването са представени по време на среща ма Американската асоциация по сърдечносъдово здраве.