Консумацията на 1-2 чаши кафе на ден може да ни предпази от рак на дебелото черво, разкрива ново проучване, цитирано от Live Science.


Учени изследвали консумацията на кафе при почти 8500 души в Израел, като близо 5000 от тях имали рак на дебелото черво, а други 3500 не страдали от него. Средното количество кафе, което участниците в проучването приемали на ден било точно 2 чаши.

По оценка на учените опасността от поява на рак на дебелото черво била с 30 процента по-малка при онези, които пиели кафе в сравнение с онези, които не пиели.

 


Освен това колкото повече кафе пиели хората, толкова по-слаба била вероятността да развият коварната болест, твърдят учените.

NEWS_MORE_BOX

 

Вероятно кафето ни предпазва от болестта, главно защото ускорява преминаването на различните вещества през дебелото черво. Така те имат по-малко време да бъдат изложени на потенциалните канцерогенни агенти.

 

Черната напитка, освен това оптимизира състава на стомашно-чревната микрофлора.

 

Констатациите се потвърдили, дори след като били взети предвид и други фактори като възраст, пол и начин на живот. Следяло се и дали хората приемат аспирин, тъй като стари изследвания показват, че хапчето също може да намали риска от развиване на този вид рак.


"Въпреки че все още е рано да препоръчаме пиенето на кафе като начин за снижаване на опасността от рак на дебелото черво, смятаме, че вече се трупат определени доказателства в тази посока", посочва Стефани Сенцел от Университета на Южна Калифорния.

 

Според проучвания редовната консумация на кафе намалява риска и рак на гърдата при жените и на простата при мъжете.