Ново проучване, направено от харвардски учени, показа, че редовното пиене на кафе може да намали с 60% риска от най-агресивната и смъртоносна форма на рак на простатата.
 

 

Американските учени провели изследване сред повече от 50 000 доброволци и стигнали до извода, че мъжете които ежедневно пият кофеиновата напитка са с  две трети по-малко застрашени от онкологично заболяване на простатата в сравнение с тези, които не пият кафе.
 


 

Според  д-р Катрин Уилсън, която представи изследването на конференция в Хюстън "Кафето оказва влияние върху инсулиновия и глюкозния метаболизъм, както и върху нивата на половите хормони, всички от които играят роля при рака на простатата. Възможно е да има връзка между кафето и рака на простатата".
 

 

Изследванията показват, че положителния ефект не се дължи на кофеина, тъй като намаляване на случаите на онкологични заболявания се наблюдава както при консумацията на кофеиново, така и на безкофеиново кафе.
 

 

Предишни изследвания показаха, че чаят може да предпази от рак на простатата, но това е първото проучване, според което кафето има същият ефект.
 

 

Друго изследване, представено на конференцията, показва, че 15-минутните упражнения намаляват с около 35% опасността от смърт при хора, страдащи от рак на простатата.
 

 

Авторите на изследването са категорични, че все още е рано да се препоръчва профилактичното пиене на кафе.