Диабет тип 2 е състояние, което може да се контролира чрез следване на определен хранителен режим. А някои храни действат благоприятно върху нивата на кръвната захар. Нови проучвания сочат, че редовният прием на кафе намалява риска за отключване на диабет тип 2. Проучването е проведено от факултета по обществено здраве към Харвардския университет. В проучването се казва, че приемът на една чаша кафе на ден за период от само 4 дни се свързва с 11% по-малък риск от отключване на диабет тип 2 в сравнение с хората, които не пият кафе.

 

Как кафето намалява риска от диабет тип 2? В кафето има много повече съставки от кофеина. Кафето е богат източник на антиоксиданти каквито са полифенолите, които могат да предотвратят развитието на някои заболявания какъвто е и диабет тип 2. Други минерали като магнезий и хром помагат в поддържането нивата на кръвната захар.


 

Смесицата от различни съставки в кафето подобрява инсулиновата чувствителност. Въпреки тези твърдения, то не повлиява всички хора по един и същи начин. За това, ако имате определени хронични заболявания е добре да се посъветвате с лекаря си относно приема на кафе.

 

Д-р Рупали Датта, клиничен нутриционист, твърди, че ежедневният прием на чаша кафе се свързва с намален риск за диабет тип 2. Интересна констатация от проучването е, че хората, които са пили кафе с кофеин са показали 4% по-нисък риск от диабет тип 2, а хората, които са пили безкофеиново кафе показват намаляване на риска с до 7%. Така че най-вероятно това свойство на кафето не се дължи на кофеина, а на някои от другите му съставки.

 

Специалистите са установили, че пиенето на 2 до максимум 4 чаши кафе на ден е безопасно. Дори хората с високо кръвно могат да пият кафе, но след дискусия с лекуващия лекар. Откритията за кафето и влиянието му върху диабет тип 2 са предизвикали шок в научните среди, тъй като доскоро се считаше, че консумацията на кафе е рискова фактор за диабета.