Кафето е напитката, на която мнозина разчитат, за да се ободрят сутрин и не само тогава, като някои дори не се наслаждават на вкуса и аромата му. Целта на консумацията на тази напитка е да задържи очите ни отворени и да повиши нивото на енергията
 
Според данните на ново проучване консумацията на кафе в сутрешните часове не носи никакви ползи по отношение на ободряването. То е проведено от екип специалисти от Американска асоциация за изследване на съня и Американската академия за медицина на съня. 
 
Изследователи поясняват, че след три нощи, през които участниците в проучването не си доспиват, кофеинът има „много малък или никакъв ефект“. 
 
Това са лоши новини за онези, които спят по 3-4 часа всяка нощ и разчитат на кафето сутрин да им помогне да „функционират“ адекватно през целия ден. Вероятно мнозина от нас познават някой, който не може дори да говори, докато не изпие сутрешната чаша кафе. 
NEWS_MORE_BOX
 
По време на проучването изследователите тестват ефекта на кафето като ограничат съня на участниците до 5 часа за пет поредни дни. В сравнение с тези, които приемат плацебо, специалистите установяват, че кофеинът помага за осигуряването на енергиен тласък само през първите два дни. През останалите три не оказва никакъв ефект. 
 
От предишни проучвания става ясно, че умерената консумация на кафе може да намали риска от развитие на леко когнитивно увреждане. Въпреки ползите, които изследователи установяват от консумацията на тази напитка, те напомнят също така, че в прекомерни количества тя може да навреди. В това число влиза и повишаване риска от когнитивни нарушения.