Ежедневната умерена консумация на кафе може да подобри представянето в леглото, се посочва в данните на ново проучване. 
 
Според изследователите от Таксаския университет в САЩ мъжете, които са почитатели на ободряващата напитка, 42% по-малко съобщават за случаи на еректилна дисфункция. Ефектът не се влияе от фактори като наднормено тегло, затлъстяване или високи нива на кръвното налягане. 
 
Установява се, че този ефект е по-слабо изразен сред хората, които страдат от диабет. Сред тях рискът от еректилна дисфункция е по-голям. 
 
Лекарите предупреждават, че не бива да се прекалява с консумацията на ободряващата напитка, тъй като това крие риск от поява на симптоми като тремори, раздразнителност, безпокойство, безсъние и стомашни нарушения. 
 
Благоприятното действие на кафето се дължи на кофеина, който отключва серия от ефекти, които повишават притока на кръв към пениса, отпускайки артериите и мускулите. 
 
Специалисти твърдят, че около половината от мъжете на възраст между 40 и 70 години са засегнати от еректилна дисфункция в някаква степен. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
По време на проучването участниците съобщават за случаите на еректилна дисфункция. Констатира се, че количеството между 85 и 170 мг кофеин дневно се свързва с 42% понижаване на еректилната дисфункция. 
 
Оказва се, че сред тези, които консумират по-големи количества – между 171 и 303 мг, процентът е по-малък – 39. Източниците на кофеин в рамките на проучването включват кафе, чай, газирани и енергийни напитки. 
 
Предишни проучвания в тази област установяват, че кафето може да помогне и за повишаване на либидото сред жените.
 
Данните от проучването са публикувани в PLOS ONE.