Американски учени от Университата “Джон Хопкинс” в Балтимор, и техни колеги от Университета на Синсинати са провели проучване, резултатите от което показват, че изкуственото оплождане влияе негативно върху метаболизма и повишава риска от затлъстяване и хипертония.

 

Специалистите са установили, че  IVF и ICSI техниките за асистирана репродукция въздействат неблагоприятно върху гените, отговарящи за метаболизма и транспортирането на хранителните вещества през плацентата.
Доказателства за това твърдение се основават на резултати от опити с лабораторни мишки, съобщава Science Daily.Получените резултати обясняват защо „бебетата в епруветка“ по-често са засегнати от  нарушения в метаболизма.  Проблемите с обмяната на веществата предизвикват наднормено тегло, затлъстяване, артериална хипертония и повишено ниво на глюкозата в кръвта.Учените уточняват, че с напредването на медицината нараства и броя на асистираните зачевания. Над 2% от всички бременности в САЩ и Европа, са резултат от техники за изкуствено оплождане като  IVF и ICSI.Специалистите наблюдавали активността на гените, играещи основна роля за вътреутробното изхранване на плода в плацентата.За да изучат по-подробно, как се развива поколението при изкуствено оплождане, специалистите описали едноутробното развитие и изхранване при три експериментални групи мишки. Лабораторните животните от първата група заченали по естествен път, тези от втората – чрез инвитро (екстракорпорално оплождане, IVF ), а в третата – посредством ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди).
 


И при трите групи животни била проследявана активността на гените, кодиращи инсулиноподобния фактор на растежа тип 2 и транспортьорите на глюкоза тип 1 и 3.Резултатите показали, че и при двата вида асистирано оплождане се повишават  транспортьорите на глюкоза тип 1 и 3. Това променя процесите на транспортиране на хранителни вещества към плода и повишава риска от метаболитни смущения, заради “нездравословно хранене” още в майчината утроба.