Повечето хора обичат сладко, но се стараят да избягват калориите и щетите за зъбите, които захарта носи. Всички захари, без значение прости или комплексни, съдържат 4 ккал енергия за грам. Подсладителите като захароза, фруктоза, мед и кафява захар осигуряват енергия и се наричат хранителни захари.

 

Други такива захари за сорбитол, манитол, ксилитол и др. Тези подсладители имат по-ниска калорична стойност, намаляват гликемичния отговор и са по-благоприятни към денталното здраве. Те осигуряват по-малко калории, тъй като се усвояват по-бавно и непълно от захарта.


 

Подсладителите осигуряват не повече от 2-3 ккал за грам. Поради факта, че не се усвояват напълно, те могат да увеличат съдържанието на вода в дебелото черво и да предизвикат диария.

 

В последните няколко години подсладителите се сдобиха с не много добра слава. По последни данни за тях се знае, че не са толкова опасни за здравето, ако не се използват редовно. Противно на всеобщите нагласи, алтернативните подсладители бяха обявени за безопасни (когато се използват разумно) за деца, възрастни и хора с диабет. Бременните жени би следвало да обсъдят консумацията на алтернативни подсладители с наблюдаващия лекар. Общо взето, подсладителите са безопасни за консумация по време на бременност в количества, обявени от американската агенция по храните (FDA) и здравни организации. 

 

Захарин. Той е открит в края на 19-и век и е почти 300 пъти по-сладък от захарта. Той е един от най-използваните подсладители, но се появиха данни, че може да е опасен за здравето. Повече от 20 години задълбочени изследвания потвърждават безопасността на захарина, когато той се използва в препоръчителните количества. В момента захаринът се използва в много напитки и храни и като алтернатива на захарта от пациентите с диабет.

 

Ацесулфам К (ацесулфам калий) е също много използван подсладител, който не съдържа никакви калории. Той е 175 пъти по-сладък от захарта. Използва се като подсладител в дъвки, бонбони, газирани напитки, чайове, кафета, сладкиши и т.н. Вкусът и качествата на Ацесулфам-К не се променят при нагряване за това той може да се използва и за гответе. Този подсладител не се усвоява от организма и се изхвърля непроменен чрез урината.