За много голяма част от хората днес терминът обяд се асоциира с промеждутъка от 1 час, в който може да изоставят служебните задължения и да се нахранят. В повечето случаи дори този процес изисква оставане в офиса или хапване на нещо бързо на крак. Точно тази група хора често не разполагат с възможност да разчупят ограниченията на офисното хранене и посягат към храни, които са най-достъпни.

 

Обядът обаче е не просто хранене, а удовлетворяване на физиологичните нужди на тялото от разнообразни хранителни вещества. Това е основното хранене през денонощието с ключова роля за енергийния ни баланс. Затова трябва да включва не най-достъпните, а най-пълноценните храни.


 

Това изисква много от храните, които обичайно консумираме на обяд, да отпаднат от менюто ни.

 

Паста
Всички типове макаронени изделия, подплатени с много вкусни сосове, създават усещане за ситост и удовлетвореност – един много типичен ефект на рафинираните бързи въглехидрати и трансмазнините. Освен него обаче пастата води до много бързо изчерпване на енергийния запас и ускорява появата на умора и сънливост – ефект, който често съсипва производителността ни в следобедните часове. Ако обедната ви почивка не е 2 часа и ако нямате възможност за кратки дремки следобяд, не включвайте паста в обедното си меню.

 

Зеленчукова супа
Супите от пресни зеленчуци са сред най-полезните храни по отношение на високото съдържание на всякакви витамини и микроелементи и много ниската си калоричност. Те са много добър избор за вечеря, особено при нужда от редуциране на теглото. Изборът единствено на зеленчукова супа за обяд обаче е сред най-неоправданите решения. Причина за това е точно ниската калоричност и липсата на достатъчно протеини в тези супи. Така засищащият им ефект е много кратък и е невъзможно да поддържаме енергийния си запас на ниво през целия следобед. В такива случаи често компенсираме лекия обяд със следобедна закуска, чиято хранителна стойност е по-скоро негативна.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Градинска салата
Това е може би най-предпочитаният обяд от хората, придържащи се към здравословното хранене. Но и най-грешният, когато се консумира самостоятелно. Ако не е избор, наложен от борбата с прекомерно затлъстяване, само салата на обяд няма как да засити здрав човек, независимо от пола. Тя не съдържа нито достатъчно калории, нито протеини, за да ни държи сити след обяд и подобно на супите често повишава склонността ни да компенсираме с много калорична следобедна закуска. И салатите, и зеленчуковите супи обаче са изключително подходящ избор за гарниране на основно ястие, съставено от крехко пилешко, пуешко или свинско месо.

 

Изобщо няма да се спираме на бургерите, дюнерите и другите подобни фаст фууд продукти, защото липсата на каквато и да било здравна полза от редовната им консумация е всеизвестна. Дори най-кратката обедна почивка не е толкова кратка, че да не предложи възможност за намиране на алтернатива на този тип храни.