Учени от университета Фридрих Шилер, Германия, са  установили, че консумацията на два грейпфрута на ден намалява кървенето на венците и риска от развитие на възпалителни процеси в устната кухина.


Резултатите са получени на базата на  изследването, в което са взели участие 58 души с хронични заболявания на венците - пушачи и непушачи. Учените са наблюдавали под микроскоп проби от тъканите на венците на доброволците.
 

 

Установили, че при пушачите тъканите в устната кухина били силно увредени - колагенът и другите структурни компоненти на тази тъкан, били в тревожно състояние.
 


 

Експертите са категорични, че при пушене се увеличава вероятността за развитие на болести на устната кухина тъй като намалява нивото на витамин С в организма.

 
Сред пушачите нивото на витамин С е средно с 29% по-ниско, отколкото при останалите. Този факт вероятно се дължи на повлияването на метаболизма на вит. С от никотина.
 
 
След като участниците в изследването получавали ежедневно в продължение на шест седмици 70 мг витамин С, състоянието на тъканите  видимо се променило и повърхността на венците се изгладила. Установено било, че при ежедневна консумация на грейпфрут, нивото на вит. С в кръвта се увеличило и в двете групи - пушачи и непушачи. При пушачите все пак нивото на вит. С останало по-ниско в сравнение с групата на непушачите.
 

Направеното проучване на германските учени потвърждава, че достатъчното съдържание на витамин С в организма е добра профилактика срещу възпалението на венците. Ето защо е важно да се консумират ежедневно плодове, богати на вит. С.


Изяждайте по един грейпфрут дневно - това значително намалява нивото на холестерояа и като следствие риска от сърдечносъдови заболявания. Такьв съвет дават израелски учени от университета на Йерусалим.
 


Заключението се базира на изследване, обхванало група от пациенти, които  са претърпели сърдечна  операция. Тези мъже и жени са имали високи нива на холестерол и липиди, поради което организмът им не е реагирал адекватно на медикаментите прилагани за заздравяване на раните.
 


Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата група изяждали по един червен грейпфрут на ден, втората група - по един жълт, а на третата група изобщо не били давани грейпфрути. Експериментът продължил 30 дни.
 


Резултатите показали, че при пациентите, получаващи грейпфрути нивата на липидите и холестерола значително се снижили докато при другите не били отбелязани никакви промени. Другият констатиран факт бил, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен, което учените обясняват с по-голямото количество антиоксиданти.
 

От всички плодови сокове, предлагани на пазара, се оказва, че розовият грейпфрут e с най-голяма хранителна стойност на единица калория.
 

Изследвания, проведени в университет във Флорида показват, че сокът на плода не само е с високо съдържание на витамин С, но и то е по-голямо от това на сокът от портокал, ананас, ябълка, дори на белия грейпфрут. Освен вит.С, голямо е количесвото и на калий, магнезий, фолиева киселина, тиамин. Розовият грейпфрут доставя и каротеноиди - източник за синтез на витамин А. Един от тях е ликопенът, който дава и характерния цвят на плода.
 

 

Хранителната плътност на грейпфрута е изследвана чрез 100% сок. Тя представлява количеството хранителни вещества в единица калория. Към хранителните вещества се отнасят протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и др.
 

 

Цитрусовите плодове се смятат за продукти с висока хранителна плътност поради особеното голямото съдържание в тях на нутриенти, както и ниската калоричност. Това важи в още по-значителан степен за розовия грейпфрут. Дори само една чаша 100% сок осигурява напълно дневната нужда от витамин С.
 

 

Според клинично изследване пиенето на плодови сокове трябва да се избягва, когато се приемат противоракови лекарства, лекарствата срещу хипертония атенолол, целипролол и талинодол, циклоспорин, потискащ отхвърлянето на присадени органи, и някои антибиотици като ципрофлоксацин, левофлоксацин и итраконазол. Доказано е, че много от соковете могат да променят фармакологичната активност на медикаментите и съответно да подтиснат или засилят действието им.
 

Преди няколко години беше открито, че сокът от грейпфрут повишава абсорбцията на някои лекарства и ги прави токсични. Клиничното изследване е извършено със здрави доброволци, които са поемали противоалергичното лекарство фексофенадин с грейпфрутов сок или с вода.
 

Когато медикаментът се пие с вода, се усвоява изцяло, а когато се пие със сок - наполовина. Активното вещество в грейпфрута, наречено нарингин, потиска ключов фактор, който управлява усвояването на споменатите лекарства от организма.
 

От друга страна сокът от грейпфрут блокира ензима CYP3A4 в лекарства за намаляване на холестерола, като ги прави потенциално отровни. Нормално ензимът преработва тези лекарства в организма.
 

Преди 20 години д-р Бейлие установил, че консумацията на сок от грейпфрут или самия плод повишава в опасна степен въздействието на лекарството срещу артериална хипертония фелодипин.


Сокът и от други плодове като портокал и ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект, предупреждават канадски учени. Сред медикаментите са такива, използвани шри сърдечна недостатъчност (бета-блокери), органна трансплантация (циклоспорин), инфекции(хинолони) и др. Дейвид Бейли, професор по Клинична Фармакология в Университета на Западен Онтарио, съобщи преди години и за ролята на сока от грейпфрут за подобрение абсорбцията на някои медикаменти, което би довело до интоксикация.