Всекидневната консумация на яйце може да намали риска от сърдечни заболявания. Това показва ново проучване на изследователите от Университетския център по здравеопазване в Пекин. В изследването учените разглеждат връзката между яденето на яйца и сърдечните заболявания, както и коронарната болест на сърцето.


За целта те използвали данни от проучването на китайската Kadoorie Biobank, което било продължаващо проучване на около половин милион възрастни между 30 и 79 години от различни географски области в Китай. Резултатите показват, че в сравнение с хората, които не консумирали никакви яйца, тези, които ги ядели са с по-нисък риск от сърдечни заболявания. И по-точно, хората, които ядели по едно яйце на ден, били с 26% по-малка вероятност от хеморагичен инсулт, 28% по-малък риск от фатален край вследствие на инсулт и 18% по-малък риск от загуба на живота заради сърдечни заболявания.


Главният автор на изследването професор Лиминг Ли и изследователите твърдят, че настоящето изследване установява, че има връзка между храненето с едно яйце на ден и по-ниската честота на сърдечни заболявания.Въпреки това други изследователи предупреждават, че резултатите трябва да се третират с повишено внимание. Д-р Гавин Сандъркок, експерт по физиология в Университета в Есекс, твърди, че консумирането на яйца не е единственият фактор, който намалява риска от сърдечни заболявания. Според него отказът от тютюнопушене дори понижава риска с 30-50%.


Яйцата са изключително полезни, тъй като те съдържат хранителни вещества като витамин А, B, D, B12, високи нива на протеин, антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които предотвратяват също увреждане на очите. Експертите все пак предупреждават, че не трябва да се ядат много яйца на ден, защото съдържат големи количества протеини, а в диетата на повечето хора присъстват и други източници на протеини, което може да доведе до увреждане на бъбреците. И още, макар че яйцата съдържат холестерол, количеството ненаситени мазнини, които се приемат, оказват голям ефект върху холестерола в кръвта. С други думи, яйцата не са храна, която повишава лошия холестерол.