Яйцата съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които имат основна роля в здравето на очите. Те противодействат на някои дегенеративни процеси, засягащи очите. Изследвания показват, че консумиацията на добри количества от тези антиоксиданти, може значително да намали риска от катаракта и макулна дегенерация. Особено полезни са жълтъците, тъй като основно в тях са съсредоточени антиоксидантите. Яйцата също са с високо съдържание на витамин А, а дефицитът на витамина е най-честата причина за слепота.


Яйцата също така съдържат холин - хранително вещество, което се използва за изграждане на клетъчни мембрани. За щастие, дефицитът на холин в тялото се случва рядко. Счита се, че едно яйце съдържа повече от 100 мг от това важно хранително вещество.


Не всички яйца по състав са равни, тъй като съставът им варира в зависимост от начина на хранене и отглеждане на кокошките. Тези, които са отглеждани на пасища и хранени с обогатени на омега-3 фуражи, имат по-високи нива на омега-3 мастни киселини. За тях е известно, че намаляват нивата ни триглицериди в кръвта. В проучване консумацията само на 5 обогатени с омега-3 киселини яйца седмично в продължение на 3 седмици, намалява триглицеридите с 16 до 18%.


 

И още, смята се, че консумацията на яйца е полезно за сърцето и за поддържане на добри нива на кръвното налягане. Ето още една добра причина да се хапват.

 

Яйцата са източник и на протеин, като 1 голямо яйце съдържа 6 г от него. Получаването на достатъчно протеини помага за увеличаване на мускулната маса и подобряване здравето на костите. Тъй като яйцата са протеини, които засищат, те помагат за приемането на по-малко калории след това, което помага за отслабване. В проучване на 30 жени с наднормено тегло се установи, че консумацията на яйца за закуска повишава чувството за пълнота. В резултат на това жените са приемали по-малко калории през следващите 36 часа.

 

Яйцата се считат за едни от най-богатите на хранителни вещества продукти. Те съдържат фолат, витамин В5, В2, В12, фосфор и селен. Съдържат също добри количества витамин D, Е, К, витамин В6, калций и цинк.