Яйцата са пълноценна храна, богата на важни за организма микроелементи. 

 

Все повече проучвания показват ползите от консумацията на яйца.


 

Освен че ни осигуряват протеини от най-високо качество и не повишават холестерола - научни доказателства са опровергали тази лоша репутация на яйцата, те имат невропротективен ефект, който би ни предпазил от развитие на деменция.

 

Проучване на Института за биомедицински изследвания Bellvitge и Каталунския институт по онкология - ICO е установило, че консумацията на яйца е свързана с по-нисък риск от деменция, особено от Алцхаймер, при хора, които не спазват средиземноморска диета, за разлика от тези, които спазват здравословен начин на хранене. 

 

Изследователите смятат, че тази разлика може да се дължи на факта, че хората, спазващи здравословен начин на хранене, успяват да приемат полезните компоненти на яйцата чрез други храни, така че не се наблюдава допълнителен невропротективен ефект от консумацията на яйца.

 

Яйцата са богати на много ценни съставки

Яйцето е източник на висококачествен протеин - съдържа всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем, така че когато го консумираме, не е необходимо да приемаме други храни, богати на протеин.

 

Едно яйце съдържа 6,4 грама протеин.

 

Освен това осигурява всички витамини, от които тялото се нуждае, с изключение на витамин С, в подходящи пропорции.

 

Мастноразтворимите витамини - A, D, E и K, фолиева киселина и витамин B12 се намират изключително в жълтъка, където също са концентрирани по-голямата част от биотина, пантотеновата киселина и витамините B1 и B6.

 

Яйцето съдържа важни минерали като фосфор, цинк, желязо и йод.

 

Жълтъкът е най-добрият хранителен източник на холин.

 

Мозъкът и нервната система се нуждаят от него, за да регулират паметта, настроението, мускулния контрол и други функции.

 

Селенът е важен микроелемент с антиоксидантно действие, който се съдържа в изобилие в яйцата.

 

Предишни проучвания вече са показали, че яйцата имат невропротективен ефект, благодарение на съдържанието на незаменими аминокиселини, витамин В и други биоактивни компоненти

 

Защитен ефект срещу деменция

25 000 души са участвали в проучването EPIC.

 

Участниците са били на възраст между 30 и 70 години.

 

Диетата им е анализирана чрез въпросници и те са били проследявани в продължение на 20 години, за да се види дали са развили някои видове деменция.

 

Сред всички участници 770 са имали деменция, а 520 от тях са развили болест на Алцхаймер.

 

При анализиране на данните се забелязва, че тези, които консумират яйца и не спазват стриктно средиземноморската диета, имат по-нисък риск от развитие на деменция, в сравнение с тези, които не консумират яйца.

 

Раул Замора-Рос, ръководител на изследването обяснява защо благоприятният ефект на яйцата се наблюдава само върху хора, които не спазват средиземноморската диета.

 

Възможно е хората, спазващи здравословен начин на хранене, да включат тези полезни съединения за здравето чрез други храни, докато в по-малко здравословния хранителен режим, яйцата могат да бъдат важен източник на биоактивни съединения с невропротективен ефект.

 

Статистика

Деменцията засяга 50 милиона души по света, а със застаряващото население се очаква този брой да нарасне до 152 милиона до 2050 г.

 

Най-честият тип деменция е болестта на Алцхаймер, която представлява 60% от всички случаи.

 

Засега няма ефективно лечение за справяне с деменцията, така че превенцията е най-ефективната стратегия за намаляване на нейната честота.

 

Доказано е, че модифицирането на 12 известни рискови фактори - образование, тютюнопушене, затлъстяване, прием на алкохол, физическа активност или диета, може да предотврати или забави появата на до 40% от случаите на деменцията.

 

Храни като яйцата, заедно с други като зехтина, имат доказан невропротективен ефект и биха били част от здравословна диета за защита на паметта и предпазване от когнитивен спад.

 

Анализът е представен в списание Frontiers in Nutrition,

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/huevos-neuroprotectores-alejan-demencia-alzheimer_7006

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.827307/full