Традиционно яйцата се приемат за подходяща храна за закуска. Яйцата обаче са продукт, чрез който можем да постигнем редуциране на килограми, ако, разбира се, изпълним няколко условия. Въпреки че яйцата доскоро имаха по-скоро лош имидж на богата на холестерол храна и калории, все пак трябва да отбележим, че те са от малкото продукти, които осигуряват чувство на засищане с малко, което неутрализира въпроса с тяхната енергийност. Освен това яйцата са богати на протеини, които дават необходимото на мускулите, вместо да се получават нежелани натрупвания в тялото, както е от други храни. 


За да работи диетичният план, основаващ се на богато яйчно меню, специалистите препоръчват да има 3 хранения за деня, като едното е основно, без хапвания между тях и се приема достатъчно количество вода. 


Естествено, че диетата няма как да включва консумация само на яйца, тъй като това би било нездравословно. Какъв да бъде подборът на останалите храни? Пиле на скара, морски дарове, зеленчуци, плодове, като трябва се изключат храни, богати на нишесте или технологично преработени продукти.Яйцата се консумират веднъж през деня – може на закуска, за обяд или вечеря. При останалите две хранения също е добре да бъдат ориентирни към осигуряване на протеини. Например сто грама постно месо или риба вечер със задушени зеленчуци е благоприятен за отслабването вариант. Сутрин не е изключено да се хапне парче саламурено сирене и малка филийка пълнозърнест хляб. Ако обичате плодове, те също дават подходящ старт за деня, но тогава протеини ще останат да се набавят в следващото хранене. По-здравословно е салатата да бъде оставена за обяд, а ако тя е „Овчарска“ е напълно достатъчна да даде необходимата енергия и градивни елементи за тази част на деня. 


Яйчната диета е полезна с това, че за определен период от време поне може да ограничи консумацията на иначе вредни продукти и ни ориентира към едно по-здравословно хранене. Тя дава възможност да се премине към по-приятелски за организма стил на хранене и подбор на естествени хранителни продукти.

 

Нейни недостатъци са, че може да се отрази негативно на стойностите на холестерола. Но това може да се компенсира, чрез достатъчно консумация на богати на фибри храни – като пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове. И повишаване на двигателната активност, за да се балансират нуждите на тялото. Дори и да не се премине към изтощителни тренировки, половинчасовата активна разходка на ден би се отразила благоприятно на липидния профил.