Ягодите са едни от най-вкусните, приятни на мирис и същевременно здравословни плодове. В тях се съдържат диетични фибри, калций, желязо, магнезий, калий, витамин С, витамин А, фолиева киселина и още множество хранителни вещества. 


Нека погледнем по-подробно най-популярните ползи за здравето от ягодите.


Ягодите подобряват функцията на сърцетоТези прекрасни пролетни плодове имат високи нива на антиоксиданти и флавоноиди като катехини, кверцетин, кемпферол и антоцианини. Според изследване тези фенолни съединения спомагат за намаляване на сърдечносъдовите заболявания, защото намаляват лошия холестерол. Д-р Ерик Рим, професор в Харвард по обществено здраве, твърди, че младите и жените на средна възраст, които консумират 3 или повече порции ягоди седмично, са с 34% по-малка вероятност да получат сърдечен удар, за сравнение с жените, които ядат по-малко плодовете. Високите нива на антоцианини в плодовете отпускат кръвоносните съдове, помагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяват сърдечносъдовите проблеми.


Ягодите предотвратяват рака


Витамин С, фолиевата киселина, антоцианините, кверцетинът и кемпферолът са отлични антиоксиданти, предпазващи тялото от рака, развитието и разпространението на туморите. Лабораторно проучване показва, че консумирането на ягоди в продължение на 13 седмици, е намалило метастазите на раковите клетки.

 

Ягодите подобряват дейността на нервната система


Третата и много популярна полза от ягодите е, че те помагат за поддържането на правилното функциониране на нервната система. На какво се дължи това? Благодарение на витамините, минералите и фитохимикалите в тях, се подобряват когнитивните функции чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка. Проучване от Университета в Харвард установява, че ягодите предотвратяват когнитивния спад при по-възрастните хора.


Ягодите – изключително полезни и за очите


Редовното консумиране на ягоди е свързано с превенция от състояния като сухи очи, дегенерация на макулата, дефекти на зрението, повишена чувствителност към инфекциите и т.н. Проучвания, направени от експерти, показват, че антиоксидантите, флавоноидите и фитохимикалите, открити в ягодите, облекчават почти всички проблеми с очите, тъй като те възпрепятстват движението на свободните радикали.


Тези толкова вкусни и приятни плодове могат да се консумират редовно и за да се намали рискът от диабет, за намаляване на кръвното налягане, за стимулиране на имунната система, за облекчение от артрит, за заздравяване на костите и дори за запек и отслабване.