Ягодите са сред най-популярните и обичани плодове по целия свят. Има повече от 10 сорта, които се различават по вкус, размер и текстура. За всички тях обаче са характерни сърцевидната форма и червеният цвят.
 
Освен че са много вкусни, плодовете са и полезни за здравето. Те са богат източник на витамин К и C и осигуряват на организма и немалко количество фибри, фолиева киселина, манган и калий. Фибрите оставят усещането за ситост за по-дълго.
 
Ягодите съдържат също така и големи количества фитонутриенти и флавоноиди. През вековете са били използвани като средство за облекчаване на проблеми, свързани с храносмилателната система, за избелване на зъбите и кожни раздразнения. 
 
Яркочервеният цвят на плода се дължи на богатото съдържание на антицианидин – мощен антиоксидант, за който се смята, че предпазва организма от възпалителни процеси, ракови и сърдечни заболявания
NEWS_MORE_BOX
 
 
Антиоксидантните свойства на ягодите също така предпазват и от развитието на катаракта – потъмняване на лещата на окото. Състоянието може да доведе до загуба на зрението.
 
Очите имат нужда от витамин C, който да предостави защита от въздействието на свободните радикали от вредните слънчеви лъчи. Същият витамин '“играе“ много важна роля и за укрепване на роговицата и ретината на окото. 
 
Силата на витамин C не спира дотук. Той е от основно значение за образуването на колаген, който подобрява еластичността и здравето на кожата. Стимулирането на колагена е от изключително значение, тъй като с напредване на възрастта количеството му намалява.