Приемът на ядки е свързан с понижен риск от хронично бъбречно заболяване, както и по-ниски нива на фаталитет по различни причини - с или без хронично бъбречно заболяване. Това откритие е направено от изследователи от Университетът за наука и технологии Huazhong в Ухан, Китай.

 

Хроничното бъбречно заболяване е нарушение, което се характеризира с нарушена функция и/или структура на бъбрека. Заболяването се характеризира с висока честота в световен мащаб.


 

Поради нарастващия брой рискови фактори за бъбречните заболявания, включително застаряването на населението, диабета, затлъстяването и хипертонията, глобалното разпространение на хроничната бъбречна недостатъчност се повишава непрестанно.

 

Лечението на този вид нарушения е много скъпо, трудно и продължава до края на живота на човека. Поради тази причина превенцията на хроничната бъбречна недостатъчност и забавянето на прогресията на заболяването са от ключово значение.

 

Екипът от специалисти провежда пручване, с което да провери някои възможни методи за постохане на превенция. В него са включени 6071 души на възраст на и над 20 години. Тяхната цел е да се оценят връзката между консумацията на ядки и вероятността те да повлияят разпространението и леталитета, свързан с хронична бъбречна недостатъчност.

 

При анализ на използваната информация, специалистите стигат до заключението, че консумацията на ядки от един до шест пъти седмично се свързва с по-нисък риск от поява на хронична бъбречна недостатъчност.

 

Те забелязват още, че по-сериозната консумация на ядки сред хората, които не страдат от хронични бъбречни нарушения, е свързана с по-малко случаи на общ и сърдечносъдов леталитет.

 

Ядките са богати на хранителни вещества, съдържат полезни съединения, като ненаситени мастни киселини, растителни протеини, фибри, фитостероли, феноли, витамини и минерали.

 

Установено е, че имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система, при затлъстяване, онкологичните заболявания и неалкохолната мастна чернодробна болест.

 

Според редица изследвания намаляват оксидативния стрес и възпаление и подобряват съдовата реактивност, инсулиновата резистентност и нарушението на липидния метаболизъм.

 

Поради тази причина редовната консумация на ядки се препоръчва както за здрави хора, така и за пациенти със сърдечносъдови заболявания.

 

Проучването е публикувано в American Journal of Nephrology.

 

Референции:

https://www.karger.com/Article/FullText/524382