Хапването на ядки и семена запазва мозъка действащ в напреднала възраст, твърдят учени, аргументирайки се с данни от шведско изследване.
Полезните свойства на ядките и семената, както и на зехтина, се дължат на съдържащия се в тях витамин Е, който оказва се има протективни свойства срещу развитието на болестта на Алцхаймер.Шведските учени измерват количестото на витамин Е в кръвта на 232 души над 80-годишна възраст, които не са засегнати от заболяването. След 6 години 57 от старците развиват Алцхаймер.
Медиците установяват, че при пенсионерите с най-високо съдържание на витамин Е в кръвта се наблюдава 50 % по-нисък риск от развитие му, в сравнение с тези с най-ниско съдържание на витамина в кръвта, пише в the Journal of Alzheimer's Disease.
 


Болестта на Алцхаймер е разпростанено заболяване. Във Великобритания всяка година се регистрират по 500 нови болни, общо страдат около 400 хиляди възрастни. Деменцията се среща при 70 % от възрастните над 75-годишна възраст, независимо от пола и националната им принадлежност.
 Експертите обясняват, че под наименованието витамин Е се разбират осем естествени компоненти. Противоречивите на това изследване резултати от други се обяснява с факта, че обикновено се търси връзка между болестта на Алцхаймер и някоя от тези съставки. От значение е, подчертават те, да се приемат всички подвидове на витамина.
 


Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, учените са на мнение, че балансираният прием на витамин Е има полезен невропротективен ефект.
 


От Агенцията по стандарта на храните изразяват опасения, че високите дози от витамина са и опасни. Ето защо препоръчват осигуряването му чрез подходящо хранене. Ядките са богат източник на витамин Е. Консумацията на ядки и растителни масла е приятен и евтин начин да се осигури на организма необходимото количество от витамина и да се запази умът свеж за дълго без да се навреди. С консумацията на разнообразни ядки, семена, както и на зеленчуци, плодове и зехтин, се осигурява необходимият богат микс на подвидовете на витамин Е.