Ябълковият оцет е изтъкван като панацея в продължение на десетилетия. В пространството са се появявали десетки твърдения, сред които, че той помага при хълцане, за избелване на зъбите, справяне с пърхота и още редица други. 
 
Дали всички тези неща са истина, няма категорични доказателства, но ново проучване твърди, че редовната употреба на ябълков оцет може да помогне за регулирането на кръвната захар
 
Изследването е публикувано в Dibates Care, а в него са участвали мъже и жени с диабет тип 2.
 
Учените са открили, че когато участниците са консумирали по две лъжици ябълков оцет преди лягане с нещо съвсем леко за хапване (напр. парче сирене), на следващата сутрин те са имали по-ниски нива на кръвна захар, отколкото когато не приемат оцет, а вода вместо това. 
 
Друго проучване, публикувано в същото специализирано издание, сравнява ефектите на ябълковия оцет върху здрави възрастни хора, пациенти с преддиабетно състояние и такива с вече развит диабет тип 2
 
Установено е, че участниците и в трите групи са показали по-добри нива на глюкоза в кръвта, ако са консумирали дори само 1 лъжица оцет с високо въглехидратна храна, отколкото тези, които са изяли същото ястие, но не са приемали оцет. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хората в преддиабетно състояние са подобрили нивата на кръвната си захар почти с 50% след употребата на ябълковия оцет, докато хората с диагностициран диабет тип 2 са намалили концентрацията на глюкоза в кръвта с 25%.
 
Някои изследвания показват още, че ябълковият оцет може да спомогне и за редуциране на теглото. В едно от проучванията се твърди, че диетата, богата на мазнини, съчетана с консумацията на оцет, спомага за редукция на телесните мазнини с до 10 на сто. 
 
Въпреки търденията за полезността на ябълковия оцет, трябва да имаме предвид няколко много важни неща, преди да прибегнем към редовната му консумация.
 
Специалистите не препоръчват приемането на оцет дирекно, а смесването му с храна. Причината е, че дирекната употреба може да увреди зъбния емайл и хранопровода. Освен това, приемът на твърде много ябълков оцет може да понижи нивата на калий в организма.