Проучвания показват, че редовната употреба на ябълковия оцет може да донесе много ползи за здравето. Сред тях са:


1. Отслабване

Твърди се, че ябълковият оцет увеличава метаболизма и процесите на детоксикация в тялото, като помага за отстраняване на токсините и изгаряне на мазнините. Консумирането на ябълков оцет преди хранене дори се смята, че помага за контролиране на апетита и предотвратяване натрупването на тегло.


 

2. Намаляване на задуха и възпаленията на гърлото

Ябълковият оцет намалява възпаленията, които са основни виновници за запушване на синусите. Той успокоява също болките в гърлото и главоболието, причинено от запушени синуси, поради което се счита за добър домашен продукт за облекчаване на симптомите на настинка и сезонни алергии.

 

3. Понижаване на кръвното налягане и холестерола

Киселините в ябълковия оцет помагат за намаляване на кръвното налягане и лошия холестерол. Редица проучвания доказват това, но също е установено, че приемът на ябълков оцет е свързан с намаляване на сърдечносъдовите заболявания при хората.

 

4. Има защитни ефекти срещу рака

Многобройни проучвания показват, че оцетът може да елиминира раковите клетки и да намали туморите. Проучване също показва, че приемът на оцет води до намален рак на  хранопровода. В допълнение, ябълковият оцет има алкализиращ ефект, тъй като насърчава алкалната среда в тялото, а много инфекции и вируси не могат да живеят в алкална среда. Въпреки това той трябва да се приема в умерени количества, тъй като прекалената му консумация има странични ефекти. 

 

5. Подобрява храносмилането

Смята се, че има пет вида пробиотици в ябълковия оцет. Той съдържа и пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата. Така се насърчава доброто храносмилане. Ябълковият оцет също може да се използва за облекчаване на стомашните разстройства.

 

6. Освежава дъха

Ябълковия оцет има антибактериални свойства и успешно убива бактериите и вирусите, намиращи се в устната кухина. Той освежава дъха, много често причинен от бактерии. От друга страна, трябва да се внимава с използването му за такава цел, тъй като киселинността му може да наруши емайла на зъбите.