Проучване на учени от Ягелонския университет в Краков показва, че една ябълка на ден намалява риска от развитието на рак на дебелото черво с една трета.


Изяждането на две ябълки може да намали почти наполовина риска от онкологично заболяване на дебелото черво.


Изследването, проведено от полските специалисти е обхванало 592 души с рак на дебелото черво. Доброволците трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на живот и на хранене.


Получените резултати били сравнени с тези, получени от 700 доброволци без здравословни проблеми.


Авторите на проучването установили, че ябълките имат силен протективен ефект срещу колоректален рак. Добри резултати се наблюдавали и при хора, които не консумирали други плодове и зеленчуци освен ябълките.


Изследователите открили, че ябълките имат мощен ефект срещу рака на дебелото черво дори и за хората, в менюто на които не присъстват други плодове или зеленчуци.
 


Друго проучвания, направени от японски учени също доказват, безспорния благотворния ефект на ябълките върху здравето.
 


Редовното консумиране на ябълки намалява количеството на мазнините в организма и помага за поддържането на добрата форма.


Резултатите категорично показват, че яденето на ябълки преди всяко основно ядене, понижава с 20%  съдържанието на мастите  в кръвта.
 Ябълковият полифенол несъмнено влияе върху наднорменото тегло, но реалният му ефект  зависи и от количеството храна, хранителния и двигателния режим.