Всички направени от учените изследвания сочат, че ябъката е един от най-полезните плодове, които познаваме.
 


Доказано е, че редовната консумация на ябълки осигурява защита от хронични болести, включително диабет и нарушения на сърдечносъдовата система. Ябълките помагат да се намали кръвното налягане, обогатяват организма с необходимите хранителни вещества и намаляват обиколката на талията.


Изследван, направено от датски учени прибави и още едно доказателство за ползата от редовна консумация на ябълки.


Данните от проучването, публикувани в BMC Microbiology, категорично показват, че богатият на пектин хранителен режим води до увеличаването на количеството на т.нар "добри" бактерии в червата. Това от своя страна подобрява процеса на храносмилане и намалява риска от здравословни проблеми на стомашночревния тракт.


Ежедневната консумация на ябълки провокира синтезирането на по-големи количества мастни киселини от стомашночревните бактерии. Поддържат се идеални киселинно-алкален условия за баланс на микроорганизмите в тялото.


Установено е, че включването на пектин в хранителния режим на пациенти с  нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%.


Способността на пектина да свързва жлъчните киселини в червата определя и ефекта му върху изхвърлянето на жлъчните киселини. Пектинът успешно понижава нивата на така наречения  „лош холестерол" и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Пектинът има свойството да забавя изпразването на стомаха и не позволява рязкото повишаване на  кръвната захар след прием на въглехидрати.


Направените заключения се базират на резултати, събрани от изследвания на опитни животни, които са хранени с ябълки или ябълкови пюрета и сокове.


Авторите на проучването са на мнение, че са необходими допълнителни изследвания, които да докажат, че същият ефект се наблюдава и при хората.