Една ябълка на ден може да е напълно достатъчна, за да увеличи нивата на добрия и намали нивата на лошия холестерол при жените, сочи ново проучване.
 

Дамите, консумиращи около 75 г сушени ябълки дневно в продължение на 6 месеца могат да намалят лошия холестерол до 23% и да увеличат добрия до 6%, твърди ръководителят на изследването Бахрам З. Аежманди, професор в държавния университет във Флорида.

Проф. Аежманди и колегите му подлагат 160 жени на възраст между 45-65 години на рандомизирани клинични опити, за да проследят ефекта на плода върху здравето им. Доброволките са разделени в две групи. Първата група консумира 75 грама сушени ябълки всеки ден в продължение на година, втората група - други видове сушени плодове за същия период от време.

След изтичане на три месеца от началото на проучването на доброволците са направени кръвни изследвания, които са повторени на шестия и дванайстия месец от проучването.

Резултатите показват, че жените консумиращи ябълки имат по-ниски нива на лош холестерол и C-реактивния протеин, показател за възпаление в организма. Липидните хидропероксиди, които са продукт на токсични свободни радикали, причиняващи клетъчно увреждане и смърт също са с по-ниски стойности, отколкото в началото на проучването, посочва изследователския екип.
 

Въпреки, че доброволците в проучването използват сушени ябълки, ефектът вероятно ще е същият и с пресни, твърди Кери Ганс, диетолог и говорител на Американската диетична асоциация.


Учените смятат, че ползата от ябълките за регулирането на холестерола се дължи главно на високото съдържание на фибри, които ограничават освобождаването на инсулин и складирането на мазнини в организма.