Ябълката е богата на антиоксиданти, благодарение на които организмът ни може да запази младостта и здравето си. По данни на Университета на Квебек, антиоксидантите в плода предпазват невроните от възпалителни процеси и преждевременно отмиране. Не само поради тази причина ябълката се оказва плод, който елиминира неприятните последствия от стреса в организма и дори предпазва от развитие на дементивни заболявания, като болест на Алцхаймер. Тази полза идва в резултат на изследване на Университета Корнел, представено в Journal of Food Science.

Според друго проучване, на Щатския университет на Флорида, САЩ, редовната консумация на ябълки в продължение на шест месеца може да намали стойностите на лошия холестерол в кръвта с 23%. Това от своя страна редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, и, включително и тромботичен исхемичен инсулт. Отразява се благоприятно и на съхранението на паметта. Срещу диабет тип 2 от полза е хапването дори само на 3 ябълки седмично.

Ползата за сърдечното здраве се дължи на кверцетина в ябълките според финландски изследователи. Редовното им похапване при възрастните над 50 години може да намали употребата на статини, става ясно от друго научно проучване.

С ябълка на ден може да се потисне развитието на рак на гърдата, става ясно от 6 проучвания на Университета Корнел миналата година. Проф. Руи Хай Лиу от Института по сравнителната и на околната среда токсикология към същия университет, представя в Journal of Agricultural and Food Chemistry как екстракт от пресни ябълки допринася за намаляване размера на туморите на млечните жлези при предклинични изследавния според получените данни в едно от последните си изследвания. В заключение ученият споделя, че туморните образувания са по-малко на брой, размер, растат по-бавно и по-рядко са малигнени, което той отдава на действието на флавоноидите в ябълката, както и в други плодове и зеленчуци. Екипът му намира, че фитосъединенията в ябълката потискат важна пътечка за развитието на рака на млечната жлеза на клетъчно ниво при човека – NfkB.

NEWS_MORE_BOXЕсента е щедра на ябълки, така че наслаждавайте се на вкуса им. Така същевременно зареждате организма си с близо 5 мг витамин С, комплекс витамин В (В2 рибофлавин, В1 тиамин и витамин В 6), които макар и в малки дози, са необходими за образуването на червени кръвни клетки и добро здраве на невроните. Тези плодове съдържат още достатъчно фолиева киселина, малко витамин В3 ниацин и витамин В 5, бета-каротин и витамин А, лутеин и зеаксантин, както и калций (6 мг),фосфор (11 мг), магнезий (5 мг), калий (107 мг). Дори само заради наличието на калий, ябълката е полезна за сърдечносъдовото здраве и предпазване от високо кръвно.