Много хора гледат зеленчуци в собствената си градина, мислейки, че по този начин избягват токсичността на стоката, предлагана по пазара. Специалисти обаче предупреждават, че това не винаги е така. Учените се опитват да установят какво количествто арсен, олово, кадмий или пестциди остава в почвата.

Преди известно време в Бангладеш бе проследено нивото на арсен в хранителните стоки, предвид засягането на над 40 милиона души чрез водата и отглежданата или сготвената с нея храна. Очевидно зеленчуците с ядливи корени като репичките например, абсорбират повече токсини от листата и плодовете на други такива - съответно спанака или доматите и тиквичките. Досега се смяташе, че листните зеленчуци са най-големите акумулатори на метали.

С разрастването на градовете, градините се доближават все повече до бивши минни зони или индустриални фабрики и др., които замърсяват  с токсични вещества почвата. Проучването е било насочен към установяване в коя точно част на зеленчуците се акумулират тези вещества. Специалистите сочат пример с Австралия, където дълго време арсенът се е използвал като пестицид и сега години по-късно почвата е останала замърсена дори и на вече заселени места.