Бира или чаша вино е приятен и релаксиращ начин да изпратим поредния напрегнат ден. Но екип изследователи от University of Victoria, публикуваха ново проучване, което показва, че дори хората, които пият умерено, могат да имат повишен риск от развитието на ракови заболявания и смърт, от тези, които се въздържат напълно от алкохола.


Дали обаче алкохолът е виновен за тези лоши здравословни резултати? Някои здравни експерти казват, че въпросното изследване, проведено в Канада, не отчита други рискови фактори и затова не може да се правят убедителни обобщения.


Препоръките на канадското правителство за нискорисково пиене посочват, че мъжете трябва да консумират не повече от 15 напитки седмично, докато жените трябва да се ограничават до максимум 10 напитки седмично. Препоръките са по-щедри от тези на САЩ, които насърчават мъжете да избягват повече от две напитки на ден, а жените да се придържат само до една.Друго проучване, публикувано в сп. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, разглежда данни от записи на всички хоспитализации, преживени от жителите на Британска Колумбия през 2014 г., и изчислява броя на смъртните случаи и заболяванията, които са свързани с употребата на алкохол. Екипът сравнява данните от първото проучване с данните от канадската база данни за да оцени нивата и моделите на употреба на алкохол по възраст и пол. След това ги прилага към записите за хоспитализация.

 

Така разделят хората в изследването на четири групи: въздържатели през целия живот (9%), хора които пият, но не са употребявали алкохол в продължение на поне една година (14%), хора, които пият в рамките на общите насоки с нисък риск (65%) и хора, които пият над препоръките за седмицата (12%).


След анализ на двата набора данни с математически формули, изследователите стигат до заключението, че алкохолът е причинител на повече от 2000 смъртни случаи, от които 38 % са настъпили при хора, които са се отказали от алкохола.


Любопитен факт от проучването е, че повече от половината от смъртните случаи, вследствие на онкологични заболявания са при хора, които традиционно са употребявали умерено алкохол.


Алкохолът ли е виновен за рака?

Няма съмнение, че пиенето на алкохол увеличава риска за някои видове рак, включително рак на ларинкса, хранопровода и дебелото черво. Докладът обаче не взема предвид друг основен рисков фактор за рак - тютюнопушенето. 


Установено е, че между 80 и 90 % от злоупотребяващите с алкохол също са и пушачи. Тогава как да разберем, че алкохолът е основен причинител на рак, а не тютюнопушенето, генетика или фамилна анамнеза? 


Отговор засега няма. Ето защо лекарите са със смесени чувства към препоръката на учените за промяна на насоките за употреба на алкохол. Много проучвания показват, че алкохолът има тежки неблагоприятни ефекти върху здравето, но има и много изследвания, които казват обратното. Например, че чаша червено вино може да намали риска от сърдечно заболяване.

 

Източник:

Нealthline