Според изследвания консумацията на определени плодове, като ябълки и грозде, може да подобри здравето на кръвоносните съдове, тъй като те съдържат полифеноли, които са антиоксиданти.

 

Консумирането на плодове също понижава нивата на кръвната захар и кръвното налягане. В някои случаи също може да се забележи понижено възпаление в резултат приема на полифеноли.


 

Изследователи от Медицинския факултет на Дейвид Гефен към Калифорнийския университет откри доказателства, че хапването на грозде би могло да увеличи разнообразието на чревния микробиом и да понижи нивата на холестерол в кръвта. Гроздето е плод на растенията от рода Vitis. То е богат източник на полифеноли и фибри.

 

Всички 19 участника, включени в изследването спазват строго индивидуална диета за период от четири седмици. Общото между всички режими е ниското съдържание на полифеноли и фибри. След изминаването на този период, към диетата на всеки са прибавени 46 грама гроздов прах ежедневно. 

 

Изследователският екип прави редица клинични изследвания след двата етапа от проучването - при липса на гроздов прах в диетата и след неговото включване. Те събират проби от изпражненията, кръвта и урината на участниците.

 

Четири седмици след започването на приема на гроздов прах, учените забелязват, че при всички участници се учеличава разнообразието на бактериите, живеещи в червата им.

 

Повишеното им разнообразие нормално се свързва с добра имунна защита. Това твърдение е подкрепено и от предходно направени изследвания.

 

Важни бактерии, чиито нива също са се завишили след приема на праха от грозде, са Akkermansia bacteria. За тях е известно, че има положителен ефект върху нивата на глюкозата и липидния метаболизъм.

 

От направените изследвания се вижда още, че нивото на общия холестерол се е понижило с 6,1%, а това на LDL-холестерола с 5,9%.

 

Стероидните киселини в жлъчката, които играят роля в метаболизма на холестерола, също са се понижили с 40,9%.

 

Данните предоставени от това проучване биха могли да бъдат използвани за основа на бъдещи изследвания, които по-задълбочено да разглеждат ползите за здравето след консумацията на грозде.

 

Проведените изследвания и получени резултати са публикувани в сп. Nutrients.

 

Източници:

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3965/htm