Запекът – състояние, което засяга мнозина, най-често се дължи на нездравословни навици, свързани с хранителния режим. От недостатъчната консумация на вода до повишената консумация на пикантни и обработени храни... Ето някои от грешките, свързани с храненето, които могат да доведат до запек...
 
Не пием достатъчно вода
 
Добре известно е, че дехидратацията на организма е сред най-честите причини за запек. Обратното твърдение също важи – поддържането на организма хидратиран е сред начините да намалим този риск. 
 
Може да включим в хранителния режим и прясно изцедени плодови сокове, кокосова вода, както и повече супи. 
 
Пропускане на хранения
 
Редовното гладуване също може да повиши риска от констипация. Липсата на вода и храна може да само да влоши състоянието. Пропускането на закуската сутрин също ни излага на опасност от състоянието, затова е препоръчително да се храним регулярно. 
 
Пикантни храни
 
Те са най-лошият враг на хората, които са изложени на повишен риск от запек, тъй като допълнително дразнят стомаха и влошават състоянието. Жените също са съветвани да не консумират пикантни храни в продължение на поне 40 дни след раждане. Причината е повишеният риск от запек
NEWS_MORE_BOX
 
Рафинирани храни
 
Препоръчително е да стоим далеч от тези храни, тъй като в тях не се съдържат фибри, а ако има такива, количествата им са много малки. Това също е рисков фактор по отношение на запека. Като превантивна мярка следва да заменим рафинираните храни с такива, които са богати на фибри
 
Кафе
 
Ако имаме навик да започваме деня си с чаша кафе, е препоръчително да го сменим със зелен чай. Причината е, че кофеинът обезводни организма и следователно може да повиши риска от запек