Грейпфрутът е колкото мразен, толкова и обичан от мнозина плод. Заради по-специфичния си вкус не допада на всеки, но качествата му са безспорни. В някои страни го наричат божествен плод.
 
Грейпфрутите са с ниско съдържание на калории, но са пълни с ценни хранителни вещества, а и са отличен източник на витамини А и В. Гликемичният им инедкс е 25, което предполага, че не влияят значително на кръвната захар и нивата на инсулина.
 
Този ценен плод е верен помощник на здравата и сияйна кожа и дори може да е от голяма ползва в борбата с излишните килограми, разбира се – като част от цялостен здравословен режим. 
 
Какви обаче са част от ползите за здравето, които ни носи грейпфрутът?
 
Много проучвания сочат, че редовната консумация на грейпфрут намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и повишава енергията.

1. Отслабване

 
Грейпфрутът не е магическа храна, която незабавно води до отслабване, но е прекрасно допълнение към един здравословен и балансиран хранителен режим. 
 
Редица изследвания показват, че дългосрочната консумация на грейпфрут понижава теглото, а освен това регулира и нивата на глюкозата и инсулина в кръвта
NEWS_MORE_BOX
 
 

2. Намалява риска от инсулт

 
Според Американската сърдечна асоциация консумацията на по-големи количества цитрусови плодове като портокали и грейпфрути, намалява риска от исхемичен инсулт при жените. Тези, които ядат значително повече цитруси, са в 19% по-нисък риск, отколкото жените, за които тези плодове не намират място в ежедневното хранене. 

3. Понижава кръвното налягане и подобрява сърдечното здраве


 
Мощната комбинация от фибри, калий, ликопен, витамин С и холин в състава на грейпфрута спомагат за поддържането на здраво сърце, твърдят учени.
 
Проучване твърди, че диетата, богата на пресни червени грейпфрути, влияе положително върху нивата на липидите и триглицеридите в кръвта. Изследователите са категорични, че консумацията на този плод е особено полезна за хората, страдащи от атеросклероза, които искат да понижат нивата на липидите и триглицеридите в кръвта си.