Грейпфрутът е един от плодовете, изключително богати на витамин С и антиоксиданти, от които организмът има нужда. Цитрусът съдържа също биотин, биофлавоноиди, калций, мед, фибри, пантотенова киселина, витамин А и В1. Освен хранителни вещества, грейпфрутът съдържа много вода, която хидратира. Цветът му може да варира между бял, родов и най-често червен. Има много предимства за организма, като някои от тях са:


Грейпфрутът намалява симптомите на грип

Цитрусовият плод е изключително богат на хранителни вещества, които облекчават грипа и се борят с инфекциите. Грейпфрутът е богат на флавоноиди и антиоксиданти, които имат антибактериален, антивирусен и противогъбичен и противовъзпалителен ефект. За да се предпази тялото от грип и настинка, тялото има нужда от антиоксиданти, които плодът може да му осигури.


 

Грейпфрутът е диетичен

Повишеният апетит може да се регулира чрез консумация на грейпфрут. Според диетолози приятният аромат на плодовете помага за намаляване на усещането за внезапен глад. В допълнение, редовното хранене с грейпфрут стимулира хормона холецистокинин, който регулира храносмилането и потиска апетита. Плодът е идеален вариант за диета, тъй като съдържа много фибри и малко мазнини.

 

Грейпфрутът намалява умората и насърчава съня

Комбинацията от витамини и минерали в грейпфрута, позволява намаляване на чувството за умора. Съединението нооткатоне, намиращо се в плода, освен, че премахва умората, увеличава енергийните нива.


Включването на плода към ежедневното хранене, стимулира и по-бързото заспиване. Триптофанът, който се намира се в цитруса, насърчава чувството за спокойствие и насърчава съня.

 

Цитрусът регулира стомашните проблеми

Повишените нива на киселинност могат да доведат до различни стомашни проблеми. Консумацията на грейпфрут осигурява на организма алкална среда, като се спомага за правилното храносмилане. Специалисти твърдят, че храненето с поне един грейпфрут на ден, може да помогне при запек. Влакната, които се съдържат, стимулират дебелото черво, като се насърчава секрецията на стомашните сокове, която регулира правилното движение на червата.

 

Грейпфрутът спомага за уринирането

Плодът изобилства от витамин С и калий, които помагат за правилното уриниране и за намаляване на проблеми в уринарния тракт. Грейпфрутът е естествен диуретик, третиращ бъбречни проблеми, появили се в резултат от нередовно уриниране.