Грахът е разпространен продукт, който може да се използва в множество ястия и по различни начини. Освен в класическата, стопляща яхния от грах,  може да бъде пасиран и консумират като пюре. Закупува се пресен, в консерва или замразен, като вкусът и ползите му си остават във всички варианти.


Под каквато и форма да се консумира, варивото дава пълноценно ястие,. Бобовата култура е добър източник на протеин, фибри и антиоксиданти, които носят различни полезни ефекти върху организма.


1. Множество хранителни вещества и антиоксиданти
Грахът съдържа множество различни витамини и минерали, както и добро количество фибри. В граха има витамини А, К и Ц, както и желязо, манган, фосфор, тиамин и фолиева киселина. Витамин А спомага за доброто зрение. Витамин К работи за образуването на здрави кости и кръвосъсирването. В граха се съдържат и множество полифеноли – вещества, които работят като антиоксиданти. Те работят против оксидативния стрес и предотвратяват хронични възпаления и заболявания.



2. Засищащ източник на протеин
От растителните източници на протеин, грахът заема едно от първите места в класацията. Заедно с голямото наличие на фибри в него, консумацията на грах може да засити организма и по този начин да намали калорийния прием за деня. Грахът е един от главните заместители на месни продукти точно поради голямото количество протеини.


3. Регулира нивата на кръвна захар
Грахът има нисък гликемичен индекс. Това означава, че повишаването на нивата на кръвна захар става умерено след консумацията му. По-лесно е да се контролира кръвната захар при храни с нисък гликемичен индекс. Високото наличие на фибри и протеини в него също може да спомогне за регулирането на нивата на кръвна захар. Те намаляват бързината на храносмилане на въглехидрати, което стабилизира увеличаването на кръвна захар.


4. Подобрява храносмилането
Фибрите и протеините забавят храносмилането, което само по себе си премахва част от натоварването по храносмилателното система. Отделно от това фибрите действат като пребиотици. Това означава, че щом са погълнати, те захранват полезните бактерии в чревната микрофлора, което укрепва чревното здраве.


5. Предпозва от хронични заболявания
Поради голямото наличи не витамини и минерали в граха, организмът се защитава против хронични заболявания. Грахът може да предостави защита против сърдечносъдови заболявания, рак и диабет. Хранителните вещества в бобовата култура могат да намалят кръвното налягане, а антиоксидантите предотвратяват увреждане на клетките, което намалява риск от рак.

 

Референции:
Tyler, R. (2012, August) Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). Retrieved 2023, May 26 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22916813/
Westerterp-Plantega, M. (2008, May) Protein, weight management, and satiety. Retrieved 2023, May 26 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469287/
Axelsen, M. (2002, July) Glycemic index: overview of implications in health and disease. Retrieved 2023, May 26 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12081850/
Haub, M. (2010, December) Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health. Retrieved 2023, May 26 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/