Грахът е култура, с богато съдържание на различни хранителни вещества.
 
Грахът е с ниско съдържание на мазнини и по този начин подпомага поддържането на здравословно тегло. В количеството от една чаша могат да се открият по-малко от 100 калории, но в същото време много протеини, фибри и микронутриенти.
 
В културата се съдържа голямо количество от полифенола куместрол, за който е известно, че предпазва здравето. Според данни на мексиканско проучване той може да намали риска от развитие на рак на стомаха. В една чаша грах се съдържат поне 10 мг от него. 
 
Консумацията на грах е от полза и за укрепване на имунната система, повишаване на енергията, а също така и срещу стареене. Тези благоприятни свойства се дължат на високите нива на антиоксиданти, включително: флавоноидите кехатин и епикатехин, каротеноидите алфа-каротин и бета-каротин, фенолните киселини ферулинова и кафеена киселина, както и споменатия полифенол куместрол. 
 
Малките зелени зърна помагат в превенцията срещу болест на Алцхаймер, артрит, остеопороза, благодарение на противовъзпалителните свойства, които притежават. Възпалението също се свързва и с развитие на сърдечни заболявания, рак и с процесите на остаряване. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В граха могат да се открият витамините C и Е, минералът цинк, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. 
 
Съдържанието на фибри и протеини забавят бързото усвояване на захарите. Благодарение на  антиоксидантите и противовъзпалителните му свойства, консумацията на грах помага за предотвратяването на инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип 2
 
Всички въглехидрати в културата са естествени захари и нишесте, няма наличие на бяла захар или други вредни вещества.