Проучване, включващо почти половин милион души в Китай, разкрива ясна връзка между готвенето на дърва или въглища и повишения риск от сериозни очни заболявания, които могат да доведат дори до слепота, според доклад, публикуван в PLOS Medicine.


Около половината от населението на света - 3,8 милиарда души е изложено на замърсяване на въздуха в домакинствата, следствие на готвене с твърди горива, като въглища и дърва. Въпреки че предишни проучвания съобщават за възможна връзка между готвенето с твърди горива и повишения риск от катаракта при жените, не е ясно дали подобни асоциации съществуват и с други очни заболявания, като конюнктивит, кератит и глаукома.


Изследователите от Катедрата по здравеопазване на населението към Оксфордския университет и Китайската академия по медицински науки анализираха данни от почти половин милион възрастни китайци в китайската биобанка Kadoorie. Всички участници в проучването бяха разпитани за техните навици на готвене, след което се проследиха прегледи за очни заболявания, които са били провеждани при тях.През десетгодишния период на проследяване е имало 4 877 случая на заболявания, засягащи конюнктивата, 13 408 случая на катаракта и 1583 случая на дисфункции, свързани със склерата, роговицата, ириса и цилиарното тяло. От изследваните 1534 са случаите на глаукома.


Според резултатите дългосрочната употреба на твърди горива за готвене е свързана с 32% по-висок риск от конюнктивит и 17% по-висок риск от катаракта, в сравнение с тези, които готвят с чисти горива.


Не се открива връзка между продължителната употреба на твърди горива и повишения риск от глаукома при изследваните.


Според д-р Питър Ка Хун Чан, научен сътрудник в катедрата по здравеопазване на населението в Университета в Оксфорд и водещ автор на изследването, повишеният риск може да бъде свързан с излагане на високи нива на фини прахови частици (PM 2.5) и въглероден оксид, които могат да увредят повърхността на окото и да причинят възпаление.


Проучването добавя още едно доказателство в подкрепа на правителствените усилия за улесняване на прехода към други форми на гориво, а широката общественост трябва да бъде информирана за потенциалните рискове от очни заболявания, някои от които са силно увреждащи и носещи риск от слепота.


Източник:
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003716