Учените от Американското химическо дружество за първи път открили доказателства, че използването на такива плодове като ягоди, къпини и боровинки, забавя стареенето на мозъка, съобщава The Telegraph.

 

Тези заключения са направени на базата на проучване, проведено върху плъхове.В течение на два месеца, гризачите били хранени с различни плодове и подлагани на тестове за определяне на способността за възприемане, придобиване на нови навици и ориентиране.

 

Резултатите от експеримента показват, че при мишките, които са били на „ягодова диета“ всички умствени показатели се повишили.

 


Ягодите, както и повечето растения от род Розоцветни, са с високо съдържание на полифеноли в плодовете си. Полифенолите са химични съединения, които до голяма степен обезпечават нормалното функциониране на мозъка. Според авторите на изследването редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини е в състояние да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения.

 

"Полифенолите, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и ядките, притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, като по този начин те могат да забавят процеса на стареене на всички видове тъкани, в това число и мозъчните." - казва един от  изследователите Shibu Poulose.

 

Както се оказа, полифенолите  имат благотворен ефект и върху микроглия (microglia) - особен вид глиални клетки на централната нервна система, изпълняващи функция на фагоцити.

 

Микроглията защитава нервните клетки от различни инфекции и увреди, както и участва в извеждането на отпадни продукти, останали при разрушаването на нервната тъкан,  включително токсични протеини, свързани с възрастовите нарушения на паметта и влошаването на интелектуалните способности.

 

"При процесите на стареене на микроглията, по-слабо се контролира нормалното функциониране на нервните клетки в мозъка. Освен това, микроглията започва да фагоцитира по-активно и дори да вреди здравите мозъчни клетки," - казва Poulose.  "Нашите изследвания показват, че полифенолите, съдържащи се в горските плодове са в състояние да възстановят нормалното функциониране на микроглията и мозъчните клетки," - допълва той.

 

Според авторите на изследването, най-добрият източник на полифеноли са не хранителните добавки, а консумирането на пресни ягоди, боровинки и къпини, тъй като съдържащите се в тях химични съединения и антиоксиданти се усвояват лесно и бързо от организма.