Засягайки повече от един милиард възрастни по света, мигрената е третото най-разпространено заболяване. В допълнение към тежкото главоболие, симптомите на мигрена могат да включват още гадене, промени в настроението, чувствителност към светлина и звук, както и зрителни и слухови халюцинации.


Хората, страдащи от мигрена, съобщават, че значение за отключване на мигренозен епизод имат промени в метеорологичните условия, нарушения на съня, хормонални промени, стрес, някои медикаменти, както и прием на храни и напитки. Въпреки това малко проучвания са оценили непосредствените ефекти на тези предполагаеми тригери.


В проучване, публикувано в American Journal of Medicine, изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) оценяват ролята на кофеиновите напитки като потенциален причинител на мигрена. Водени от д-р Елизабет Мостофски, те установяват, че сред пациентите, които изпитват епизодична мигрена, една до две чаши кафе на ден не се свързва с проявата на главоболие. За разлика от това в дни на по-сериозна консумация – минимум 3 или повече чаши рискът за проява на мигренозен пристъп нарастват значително, както в този ден, така и на следващия.Докато някои потенциални въздействия - като липса на сън - могат само да увеличат риска от мигрена, то ролята на кофеина е особено сложна, тъй като може да предизвика атака, но също така помага за контролиране на симптомите. Въздействието на кофеина зависи както от дозата, така и от честота на прием.


В проучването вземат участие 98 възрастни с честа епизодична мигрена, които попълват електронни дневници всяка сутрин и всяка вечер в продължение на поне шест седмици. Всеки ден участниците отчитат общите порции кафе, чай, сода и енергийни напитки, които консумират.


Освен това те попълват и въпросници за проява на главоболие, съответно неговата продължителност, интензивност и необходимостта от прием на лекарства.


Участниците предоставят и подробна информация за други често срещани причинители на мигрена, включително употреба на лекарства, прием на алкохолни напитки, нива на активност, депресивни симптоми, психологически стрес, модели на сън и други.


Порция кафе може да съдържа от 25 до 150 милиграма кофеин, поради което не може да се определи точното количество кофеин, което е свързано с повишен риск от мигрена. Въпреки това, в този самостоятелен анализ за шест седмици изборът и приготвянето на кофеинови напитки на всеки участник е трябвало да бъде точно определено, за да няма разлики в отделните лица.


Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190808091422.htm
Elizabeth Mostofsky, Murray A. Mittleman, Catherine Buettner, Wenyuan Li, Suzanne M. Bertisch. Prospective Cohort Study of Caffeinated Beverage Intake as a Potential Trigger of Headaches among Migraineurs. The American Journal of Medicine 
(amjmed.com)