Бисфенол А (BPA) и фталатите се срещат в пластмасовите съдове, бутилки и консервни кутии. Тези химикали попадат в храната и е доказано, че увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, репродуктивни проблеми, рак и други заболявания.

Все още не са напълно забранени за употреба поради неясните данни какво точно е количеството, което може да доведе до здравословен проблем. Благодарение на обществения натиск обаче, употребата им е забранена в бебешките и детски съдове и играчки.

Единственият начин да се защитим от вредните химикали на този етап е да ограничим закупуването на хранителни продукти в пластмасови опаковки и кутии, включително и на био храни.

Ново проучване показва, че дори този метод не е на 100% надежден и се откриват нива от бисфенол А и фталати в организма на спазващите го.

Според специалисти вредните химикали попадат в организма от неизвестен източник на замърсяване. Резултатите показват, че сами сме безсилни да се предпазим поради широкото разпространение на химикалите в битовите продукти.

Бисфенол А е промишлен химикал, който се съдържа в някои пластмасовите изделия. Този вид пластмаса е позната като поликарбонат. При висока температура бисфенолът влиза в контакт с храната, което води до химична реакция и отделяне на вредни вещества в нея.

Фталатите са химически съединения, които се намират в парфюми, ароматизирани лосиони, опаковки на храни и дори синтетични кожи. Преди години експерти по здраве и околна среда откриват фталати в 72% от изследваните продукти за разкрасяване.