Добре известен е неприятният страничен ефект на влошено зрение при болните от анорексия, сериозно хранително разстройство, при което засегнатите се обричат на глад.


Анорексия невроза оказва влияние върху плътността на макулата, която се намира зад ретината от вътрешната страна на окото. Благодарение на макулата човешкото око получава по-детайлна и фина картина на образите срещу себе си. При жените с анорексия макулата и зрителният нерв, който подхранва окото, са по-тънки, отколкото при здрави жени. Макулата и зрителният нерв обаче са най-слаби при жените, страдащи от булимия. За разлика от анорексичките, тези жени си позволяват поглъщане на храна, но по-късно предизвикват повръщане и я отделят неусвоена.


При жени с хранителни разстройства предаването на невротрасмитери е по-разредено, което влошава потока сигнали между окото и мозъка, твърдят още учените от Медицинското училище на Атинския университет.


Според авторите на изследването не е ясно дали изтъняването на макулата и влошената активност на невротрансмитерите са етап на прогресивно влошаване на зрението или процесът е обратим след въвеждане на нормален хранителен режим. Откритието си учените постигат след прегледите на 13 жени, страдащи от анорексия в продължение на 10 години средно и други 20 здрави жени, пише British Journal of Opthalmology.