Чувството за глад, дори при редовно хранене или скоро след него е изтощаващо, неприятно и води до силен дискомфорт. Мнозина смятат, че причината се корени в стреса на забързания и хаотичен съвременен живот, но това не е вярно. Причината е само една: неправилно хранене, а гладът и нервността са естествена реакция на тялото към ниската кръвна захар.
 
Нивата на кръвната захар (глюкоза) са флуктоиращи – те се променят непрекъснато под влияние на хранителния режим, физическата активност и нерядко - на психоемоционалното състояние. Те се смятат за оптимални, когато са между 70 и 110 милиграма/децилитър. Стойности под 70 мг/дл се приемат за хипогликемия – ниска кръвна захар. Хипогликемията се характеризира с умора, треперене, нарушения в сърдечния ритъм, тревожност, стрес, автоматизъм, объркване, раздразнителност, загуба на самоконтрол, изпитването на негативни чувства и глад.
 
Често въвеждащи хората в конфликтни ситуации, епизодите на хипогликемия влияят зле и на тялото, особено при комбинирания ефект на глад и понижен самоконтрол - сигурна рецепта за преяждане.
 
NEWS_MORE_BOX
 
За да се избегнат подобни състояния се съветва консумацията на храни богати на въглехидрати и с нисък гликемичен индекс – овес, трици и пълнозърнести храни, мляко, круши, ябълки, портокали, соеви продукти, ядки и семена. Те трябва да се комбинират с богати на протеини храни – кисело мляко, яйца, бяло месо, риба, тофу. И двата типа храна трябва да бъдат придружавани от обилни количества водно разтворими фибри –  от цитрусови плодове, сладки картофи, бобови и лещени зърна, ленено семе и др.
 
Ниският гликемичен индекс на храните е особено важен. Той отразява потенциала на храната за повдигане на кръвната захар. Ако индексът е висок (над 70), това означава че храната е богата на свободни захари, които много бързо навлизат в кръвта в големи количества и предизвикват рязък скок на глюкозата. Той бързо отшумява и води до още по-рязък спад на кръвната захар, което отново води до хипогликемия и глад, дори много скоро след хранене.